Αδυνατεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές υποστήριξε ο Μητσοτάκης


Με τη ΔΕΘ να είναι προ των πυλών και με την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης «επενδύει» στην άνοδο που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή έχει βαριές δεσμεύσεις κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας.
Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων είχε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι ουσιαστικά τα μνημόνια δεν τελείωσαν και ότι το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, ενώ έθεσε και θέμα αξιοπιστίας της χώρας.
«Στις 20 Αυγούστου έληξε και τυπικά το 3ο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών» είπε καταρχάς ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι η χώρα «δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;  Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει  με βαριές δεσμεύσεις, πολύ βαριές δεσμεύσεις, μέχρι το 2022, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2060, αυτό το οποίο εμείς αποκαλούμε ένα άτυπο 4ο Μνημόνιο».
«Ο σκοπός του 3ου Προγράμματος ήταν πάντα να αποκαταστήσει τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται κανονικά από τις αγορές... Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο Πρόγραμμα, βαριά τραυματισμένη και χωρίς σήμερα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, μπροστά στην οποία καταρρέει καθημερινά ο μύθος για το δήθεν τέλος των Μνημονίων και την τάχα αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε παροχολογία με τη σκέψη ότι θα η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας:
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στο επίκεντρό του «την ανάγκη για μία επενδυτική επανάσταση στη χώρα. Μια επενδυτική επανάσταση η οποία θα δημιουργήσει πολλές καλές νέες δουλειές. Θα βελτιώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα έχει ως τελικό στόχο να πετύχει η χώρα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% αντί του 1,5 με 2% που φαίνεται να πετυχαίνει σήμερα».
Επίσης, έκανε λόγο για «τολμηρή μείωση εισφορών από το 20% στο 15% για τις εισφορές για την κύρια σύνταξη», ενώ αναφέρθηκε και στο κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, για το οποίο σημείωσε ότι θα πάρει «τον χαρακτήρα ενός προσωπικού – ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!