«Όχι» από ΟΠΕΚ-Ρωσία στην πρόταση για αύξηση παραγωγής πετρελαίου


Με ένα σαφές «όχι» απάντησε ο ΟΠΕΚ, αλλά και η Ρωσία, στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου, ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση της αγοράς και αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Δεν πρόκειται να παρέμβω στις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Χαλίλ αλ-Φαλί, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη λήξη της κοινής συνόδου του ΟΠΕΚ με υπουργούς Ενέργειας τρίτων χωρών.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας κατά συνέπεια και τις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της μείωσης των ιρανικών εξαγωγών μετά τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να επαναφέρει την πρότασή του για αύξηση της παραγωγής.
Μέσω twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής ότι, παρόλο που έχουν την προστασία των ΗΠΑ «συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε αυτό! Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να ρίξει τις τιμές!»
Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο ο Χαλίλ αλ-Φαλί υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά αυτό ακόμη δεν είναι αναγκαίο.
«Γνωρίζω ότι οι αγορές έχουν επαρκή αποθέματα. Δεν υπάρχει διυλιστήριο που να ζητά πετρέλαιο και να μην το βρίσκει», δήλωσε.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Ρωσίας, με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να τονίζει ότι «δεν απαιτείται αύξηση παραγωγής», αν και τόνισε ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και οι αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν «συνιστούν μια νέα πρόκληση» για την αγορά πετρελαίου.
Το Ιράν από την πλευρά του χαρακτήρισε το «τιτίβισμα» Τραμπ «τη μεγαλύτερη προσβολή της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί κριτική στον ΟΠΕΚ, με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Ο περιορισμός της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αποφασίστηκε το 2016, έπειτα από δύο χρόνια διαρκούς πτώσης των τιμών του.
Φέτος τον Ιούνιο, εξαιτίας μεγαλύτερης μείωσης της διεθνούς παραγωγής λόγω προβλημάτων στη Βενεζουέλα και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αν και μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει.
Ο Χαλίλ αλ-Φαλί δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία -η μόνη που έχει πλήρη δυνατότητα να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου- είναι «έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή «αν το απαιτήσει η αγορά».
«Κι εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αυξημένη ζήτηση», τόνισε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!