Μόσχα κατά Ισραήλ για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού


Νέα επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή τη συντριβή ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους όπου έχασαν τη ζωή τους 15 στρατιωτικοί. Αν και ο πρόεδρος Πούτιν είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους, το υπουργείο υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι επίτηδες οδήγησαν το αεροσκάφος στα συριακά πυρά χρησιμοποιώντας το σαν «ασπίδα».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγό Ιγκόρ Κονασένκοφ, το Ισραήλ έχει δείξει «αχαριστία» στις ρωσικές προσπάθειες να ελέγξουν τους Ιρανούς μαχητές στη Συρία, και ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και όσοι δίνουν τις εντολές «φέρουν πλήρη ευθύνη για την τραγωδία του Ιλιούσιν-20», που κατέπεσε στη θάλασσα της Λατάκιας την περασμένη Τρίτη.
Το αεροσκάφος κατέπεσε στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης στην περιοχή της Λατάκιας, όταν τέσσερα ισραηλινά αεροσκάφη για να προστατευθούν από τη συριακή αεράμυνα «κρύφτηκαν» πίσω του, αναγκάζοντάς το να πάει πάνω από το πεδίο βολής των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων την έρευνας του ρωσικού στρατού για τις συνθήκες του περιστατικού, ο στρατηγός Κονασένκοφ τόνισε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για τις επιχειρήσεις στη Συρία για «να παραπλανήσει» τη Μόσχα για τα σχέδιά της.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ενημέρωσε για επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενώ τα μαχητικά του ήταν πάνω από τη Λατάκια.
Έτσι οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν το αεροσκάφος τους σε ασφαλές σημείο και οι Ισραηλινοί πιλότοι «χρησιμοποίησαν τον κατασκοπευτικό σαν “ασπίδα” επίτηδες». Οι ενέργειές τους, είπε, δείχνουν «είτε έλλειψη επαγγελματισμού είτε εγκληματική αμέλεια».
Επίσης διαμαρτυρήθηκε γιατί όπως είπε όλα αυτά τα χρόνια οι Ισραηλινοί, παρά την ύπαρξη της «κόκκινης γραμμής» δεν ενημέρωναν τη ρωσική πλευρά παρά μόνο την τελευταία στιγμή για τις επιχειρήσεις τους, επιδεικνύοντας «εξαιρετική αχαριστία για όσα έχει κάνει η Ρωσία για το Ισραήλ».
Οι σοβαρές κατηγορίες και δηλώσεις του Κονασένκοφ εναντίον του Ισραήλ έρχονται λίγες ημέρες μετά την υποδοχή ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, που πήγε αν δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό. Ταυτόχρονα έρχονται σε αντίθεση με την αρχική τουλάχιστον στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν, που είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το γεγονός, μιλώντας για «τραγικό δυστύχημα», το οποίο οφείλεται σε «μια σειρά από μοιραίες, τραγικές συνθήκες».
Το Ισραήλ, απαντώντας στις αιτιάσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι από την πλευρά του Ισραήλ τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες και πως δεν ευθύνονται τα μαχητικά του για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού από την αεράμυνα της Συρίας.
«Δεν κρυφτήκαμε πίσω από κανένα αεροσκάφος. Το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από συριακά πυρά είναι σοβαρό και τραγικό. Στέλνουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον ρωσικό λαό».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!