Θα απόσχει από το δημοψήφισμα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ


Την ώρα που όλο και περισσότεροι ξένοι ηγέτες δηλώνουν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που ευθύς εξαρχής είχε αντιταχθεί στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, δήλωσε ότι θα απόσχει από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη ο Ιβανόφ, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, που επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ζάεφ για «συνθηκολόγηση», επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.
«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω», είπε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για τις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά πολλούς άλλους διεθνείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, κ.ά., και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε παρέμβαση από το Παρίσι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη σελίδα στο Facebook της γαλλικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τους πολίτες της γειτονικής χώρας να πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και χαρακτηρίζει «καρδιά του μέλλοντός μας».
«Αν και καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια. Είναι μια καλή συμφωνία για εσάς, για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη», τονίζει.
Σημειώνει ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μπει στη θέση των πολιτών, που καλούνται να ψηφίσουν ανεξάρτητα, αλλά όπως λέει, πιστεύει στην κρίση τους.
«Θα πρέπει να ψηφίσετε και να αποφασίσετε εάν είστε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, ώστε η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Τη στηρίζω σθεναρά…».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!