Ομοσπονδαί Ενωσεων Γονέων: Αωνιστική απάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών και γονιών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για  το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στο Δήμο Θέρμης
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 8:30 ΠΜ ΣΤΟ 2Ο ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ
Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά βρίσκοντας  4 σχολεία του Δήμου Θέρμης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
Με βάση την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001/2013 απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 3000 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να εγκριθεί η μεταφορά των μαθητών. Επίσης, με βάση το νόμο αυτό, εκεί που υπάρχει δημόσια συγκοινωνία (ΟΑΣΘ) δεν εγκρίνεται μαθητικό δρομολόγιο με μισθωμένο λεωφορείο, όπως γίνεται στους υπόλοιπους οικισμούς.
Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν 3 οικισμοί που δεν έχουν μεταφορά.
Συγκεκριμένα οι μαθητές από το Πλαγιάρι του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, που βρίσκεται στον Τρίλοφο, καλούνται να περπατήσουν πάνω από 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό  δρόμο και με πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ρύσιο του 2ου Γυμνασίου Θέρμης καλούνται να περπατήσουν πάνω από 1,5 έως 2  χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό  δρόμο  με εξίσου πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ρύσιο του 2ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Τέλος οι 95 μαθητές από την Καρδία του 1ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, που όμως δεν τους χωρά. Παρά τις πιέσεις ο ΟΑΣΘ αρνείται να βάλει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε ένα επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή προβάλλει η κάθετη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει τα δικαιώματα στη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος η μεταφορά των μαθητών, με πρόσχημα μάλιστα την υποτιθέμενη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων μαζί με  τα σωματεία των εκπαιδευτικών και  τα μαθητικά συμβούλια έχουμε  προχωρήσει ήδη σε κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και συνέντευξη τύπου και ετοιμάζουν δυναμικότερες δράσεις.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων ΕΔΩ  ΚΑΙ ΤΩΡΑ με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας
Να καταργηθούν τα χιλιομετρικά όρια στη μεταφορά των μαθητών στην επαρχία τα οποία καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους.
Αγωνιζόμαστε για να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με την δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 8:30 ΠΜ ΣΤΟ 2Ο ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ
που διοργανώνουν η Ένωση Γονέων Θέρμης, οι Σύλλογοι  Γονέων των παραπάνω σχολείων και η Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Θέρμη, 26/9/2018


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!