Την Παρασκευή η κρίσιμη σύνοδος για την Ιντλίμπ


Προς εξεύρεση διπλωματικής λύσης, την ύστατη ώρα καθώς αναμένεται επιχείρηση των δυνάμεων του συριακού στρατού υπό τις εντολές του Άσαντ, για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, συνεδριάζουν την Παρασκευή Ρωσία, Τουρκία και Ιράν. Παράλληλα, θα υπάρχει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία και ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι έως και 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν.
Την Πέμπτη, σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και μια υπηρεσία διάσωσης. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άμεσο σχόλιο από τη Δαμασκό ή τη Μόσχα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία πιστεύει πως ήταν ρωσικά, έπληξαν τη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ και ένα χωριό στην κοντινή επαρχία Χάμα.
Η Πολιτική Άμυνα, μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο της στο χωριό αλ-Ταμανάα στην Ιντλίμπ.
Εδώ και πολλές εβδομάδες το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει ενισχύσεις γύρω από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών.
Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί κάτοικοι έφυγαν από χωριά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ αναζητώντας καταφύγιο πιο βόρεια στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Κατευθύνονται δυτικά προς την επαρχία του Χαλεπιού και του Αφρίν», κοντά στα τουρκικά σύνορα, διευκρίνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Έκανε λόγο για «σχεδόν 180 οικογένειες, δηλαδή περίπου χίλιους ανθρώπους».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει ζητήσει να αποφευχθεί «το λουτρό αίματος», ενώ έχει εκτιμήσει ότι η επιχείρηση ενδέχεται να ξεκινήσει «γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου».
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ιντλίμπ και σε ανταρτοκρατούμενους θύλακες στην περιοχή, οι μισοί εκ των οποίων είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Σε περίπτωση καταστροφής οι άνθρωποι αυτοί θα καταφύγουν στην Τουρκία», προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καθώς τα συμφέροντά τους όσον αφορά το Συριακό είναι αντικρουόμενα, άλλο επιθυμούν Ρωσία και Ιράν, σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, και άλλο η Τουρκία, το κοινό έδαφος είναι λίγο και μάλλον αδύναμο.
Ρωσία και Ιράν θα επιθυμούσαν μια επιτυχή εκστρατεία στην Ιντλίμπ, ωστόσο ο φόβος για λουτρό αίματος θα μπορούσε να πλήξει και τη δική τους αξιοπιστία, ενώ θα αποτρέψει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και την άφιξη ξένων επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Συρίας όταν -και όποτε- λήξει ο πόλεμος.
Ο Ερντογάν από τη δική του πλευρά, έχοντας στηρίξει δυνάμεις ανταρτών, ενώ μέσω των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία προσπαθεί να ελέγξει τον κουρδικό παράγοντα, δεν θα έχει κέρδος από την επιχείρηση Άσαντ.
Από την πλευρά του, το Ιράν φέρεται να επιθυμεί, μέσω της ανακατάληψης της Ιντλίμπ, να διώξει από την επαρχία τους περίπου 20-30.000 μαχητές της αντιπολίτευσης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!