Αλβανικό «παζάρι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Αναταράξεις υπάρχουν στην εύθραυστη κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δύο μικρά αλβανικά κόμματα που στηρίζουν τον πρωθυπουργό απαιτούν συνταγματική αλλαγή για να αναγνωριστεί και η αλβανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας.
Το Besa και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, όπως μεταδίδει το Balkan Insight, επιμένουν ότι στην συνταγματική αναθεώρηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μία καλή ευκαιρία για επιπλέον αλλαγές, οι οποίες θα άλλαζαν τη θέση των Αλβανών στη χώρα.
«Πιστεύουμε» ότι ήρθε η ώρα κάποια από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς να μπουν στον διάλογο και να υιοθετηθούν ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα λύσουμε» δήλωσε ο βουλευτής του Besa Φαντίλ Ζεντελί την Τετάρτη.
Πρόσθεσε ότι το Besa έχει ήδη συμφωνήσει με το έτερο αλβανικό κόμμα για επιπρόσθετες τροποποιήσεις του συντάγματος, τις οποίες σχεδιάζουν να καταθέσουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Τα δύο αλβανικά κόμματα έχουν τέσσερις βουλευτές στο Κοινοβούλιο και η ψήφος τους μπορεί να είναι κρίσιμη για τις επόμενες ψηφοφορίες στο ζήτημα της αλλαγής ονομασίας.
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI, έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία για αλλαγή ονόματος με επιπλέον απαιτήσεις σημειώνοντας ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να κερδίσει άλλες δύο ψηφοφορίες εντός του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, με τη δεύτερη να απαιτεί ξανά πλειοψηφία δύο τρίτων.
Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των Αλβανών που κατοικούν στην ΠΓΔΜ είναι περίπου το 25% από τα συνολικά δύο εκατομμύρια πληθυσμού, ενώ, παρά τις αντιδράσεις του VMRO και του προέδρου Ιβάνοφ, η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει, το 2017, νόμο ο οποίος επεκτείνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!