Παρέμβαση δασολόγων για τις δασικές πυρκαγιές


Την αναδιοργάνωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος ζητούν μετ' επιτάσεως οι δασολόγοι, μέλη της Κίνησης «Πρωτοβουλία για τα Δάση», η οποία συστάθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, στην ανατολική Αττική.
«Εκτιμούμε ότι οι προβλέψεις του νόμου του '98 περί ανάθεσης της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έγινε με τον σωστό τρόπο, αποξένωσε τις δασικές υπηρεσίες από τον φυσικό τους χώρο, και πρέπει να αλλάξει». Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντων του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Μπόκαρης και διευκρίνισε: «Δεν λέμε να αφαιρεθεί το αντικείμενο από την Πυροσβεστική, αλλά η δασική υπηρεσία δεν μπορεί πλέον να υπάρχει απλώς και μόνο για να τυπώνει φυλλάδια… ».
Όπως εκτιμούν οι δασολόγοι, η οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο τη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, την άμεση επέμβαση στο δάσος πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις και τον περιορισμό των ζημιών, είτε αυτές αφορούν δασικά συστήματα είτε ανθρώπινες περιουσίες και ζωές.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν, κυρίως, την αναδιοργάνωση του δασικού τομέα και την επανασύνδεση των κεντρικών και περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με το φυσικό αντικείμενό τους, την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, την καθετοποίηση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών και την υπαγωγή τους σε ένα υπουργείο. Κάνουν, δε, λόγο για επανεξέταση του συστήματος πυροπροστασίας «από μηδενική βάση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!