Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα για τη Navtex


Συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα, καθώς, μετά την ανακοίνωση Navtex,στο σημείο όπου γειτνιάζουν η κυπριακή με την ελληνική ΑΟΖ, και την έναρξη ερευνών από το Μπαρμπαρός, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην ελληνική ανακοίνωση που κατέγραφε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «αβάσιμα» τα όσα ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίαζει ότι «η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».
Αναλυτικά:
Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή
Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ισχυρίζεται ότι ελληνική πολεμική φρεγάτα παρενόχλησε το Μπαρμπαρός ανοικτά της Κύπρου, προσθέτοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού παρεμπόδισαν τη φρεγάτα.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι η τουρκική Navtex είναι παράνομη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να μην συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.
Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσε την αντίδραση και της Λευκωσίας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!