Το κόλπο με τις επιστροφές φόρων που άδειασε τα κρατικά ταμεία


Φορολογικό σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να υπολογίζουν τις ζημιές που υπέστησαν τα κρατικά ταμεία σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ.
Οι ζημιές από το λεγόμενο φορολογικό σκάνδαλο «cum-ex» είναι υψηλότερες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν σε Reuters, ARD, Die Zeit και σε αρκετούς άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.
Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές αρχές διερευνούν εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογικής απάτης, στις οποίες τράπεζες και χρηματιστές διαπραγματεύονταν με μεγάλη ταχύτητα μετοχές με δικαιώματα μερίσματος, με στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του πραγματικού κατόχου επιτρέποντας και στα δύο μέρη να διεκδικούν επιστροφές φόρων που είχαν πληρωθεί μόνο μια φορά.
Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη αναφέρουν ότι τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί από τις πρακτικές φορολογικής απάτης και ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν στα κρατικά ταμεία ενδέχεται να φτάσουν τα 55,2 δισ. ευρώ.
Τελευταίο κομμάτι του παζλ που σιγά-σιγά συμπληρώνεται αποτελεί η τράπεζα Santader της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν, οι εισαγγελείς της Κολωνίας ξεκίνησαν έρευνα για τον ρόλο της Santader.
Μια επιστολή από τους Γερμανούς εισαγγελείς προς τους δικηγόρους της Santader φανερώνει τις υποψίες πως η τράπεζα έχει «σχεδιάσει και εκτελέσει συναλλαγές» που διευκόλυναν τη «φοροδιαφυγή» από το 2007 έως το 2011.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2016 όταν προέκυψε ότι αρκετές γερμανικές τράπεζες είχαν εκμεταλλευτεί ένα νομικό κενό που επέτρεπε σε δύο πλευρές ταυτόχρονα να διεκδικούν την ιδιοκτησία των ίδιων μετοχών.
Αυτή η «διπλή ιδιοκτησία» επέτρεψε και στα δύο μέρη να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου παρ' ότι δεν το δικαιούνταν. Καθώς η απάτη δεν είχε εντοπιστεί εδώ και χρόνια, χάθηκαν δισεκατομμύρια φόρων από το γερμανικό κράτος από τις επιστροφές φόρων που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν καταβληθεί.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Κολονίας, το καθεστώς φορολογικής απάτης αποκαλύφθηκε από έναν πρώην Γερμανό φορολογικό επιθεωρητή που ονομάζεται Χάνο Μπέργκερ.
Ο Μπέργκερ, βασικός ύποπτος της έρευνας που τώρα ζει στις Ελβετικές Άλπεις, είπε στο Reuters ότι ενημέρωσε την αυστραλιανή τράπεζα Macquarie σχετικά με το «cum-ex» αλλά ισχυρίζεται ότι δεν πληρώθηκε γι 'αυτό. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο βασίστηκε σε ένα «νόμιμο νομικό κενό».
Το κενό «έκλεισε» το 2012, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στα γερμανικά δικαστήρια σχετικά με το αν η πρακτική των «ανοικτών πωλήσεων» ήταν πάντα νόμιμη. Ένα γερμανικό περιφερειακό δικαστήριο έκρινε τον Φεβρουάριο του 2016 ότι η πρακτική δεν είχε ποτέ νομική βάση.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα που αφορά 180.000 σελίδες εμπιστευτικών φακέλων που δόθηκαν σε 19 μέσα ενημέρωσης σε συνολικά 12 χώρες, χάθηκαν 55,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία μέσω των πρακτικών φοροδιαφυγής.
Η Γερμανία επλήγη περισσότερο αλλά έχουν επηρεαστεί αρνητικά και τα ταμεία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.
Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα φορολογίας Κρίστοφ Σπένγκελ, από το Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, υπολόγισε πέρυσι ότι οι γερμανικές φορολογικές αρχές είχαν χάσει 31,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2001-2016. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη φορολογική ληστεία στην ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε.
Η έρευνα των δημοσιογράφων έδειξε ότι η ζημία θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχε γίνει ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολογική απάτη μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως η Γερμανία λέγεται ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους γείτονές της για τις συναλλαγές «cum-ex» το 2015, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών το γνώριζε από το 2002.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!