Την άνοιξη η προκήρυξη για την πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»


Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) οδεύει και επισήμως η συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την 20ετή παράταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» ώς το 2046, μετά το πράσινο φως που έλαβε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το τελικό κείμενο αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο αμέσως μετά τις γιορτές.
Μετά την παρέμβαση των Βρυξελλών στα τέλη του 2017, το τίμημα υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στο 1,115 δισ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, πυροδοτώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών και θα έχει την ανάλογη οικονομική συμβολή στο ποσό που συμφωνήθηκε. Εχουν ήδη γίνει συζητήσεις για να εξασφαλιστεί δάνειο 670 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% των μετοχών του Δημοσίου στο αεροδρόμιο που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να γίνει την άνοιξη με τις καλύτερες προοπτικές, καθώς τον περασμένο μήνα το «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρέτησε 2,19 εκατ. επιβάτες, που αποτελεί ρεκόρ για τον μήνα Οκτώβριο και βρίσκεται πολύ κοντά σε... θερινές επιδόσεις.
Η επιβατική κίνηση για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας... απογειώθηκε τον Οκτώβριο και, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κατέγραψε αύξηση 8,8% σε σχέση με πέρυσι, πιστοποιώντας με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την παράταση της θερινής περιόδου.
Είναι ενδεικτικό ότι το Ηράκλειο παραμένει στη δεύτερη θέση και με διαφορά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πρώτη πεντάδα παραμένουν η Ρόδος και η Κως, που θεωρούνται θερινοί προορισμοί. Το πρώτο δεκάμηνο του 2018, η επιβατική κίνηση έφτασε τα 58,69 εκατ. και με αυτά τα δεδομένα ώς το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. για πρώτη φορά στα χρονικά.
Οι καλές προοπτικές επισπεύδουν τα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών για παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, που προβλέπεται να αναδειχτεί σε κόμβο για τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Ο διαγωνισμός θα προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγάλα αεροσκάφη.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!