ΗΠΑ: Αμετακίνητη στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ


Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει αμετακίνητη στη δέσμευσή της για στήριξη του δικαιώματος της Κύπρου στην ΑΟΖ. Τουρκικές προκλήσεις εναντίον αγροτών από κατοχικά στρατεύματα έξω από τη Λευκωσία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνος, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε «συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη δέσμευση».
Ο κ. Φάνον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες να «συνεχίσουν να εργάζονται για μια περιεκτική λύση και να διασφαλίσουν ότι όλα και όποια έσοδα από τον ορυκτό αυτό πλούτο θα κατανέμονται δίκαια».
Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εμπλακούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να επιστρέψει στην Κύπρο το επόμενο έτος, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα αυτή η περιφερειακή συνεργασία.
Κι ενώ ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησής του προς την Κύπρο, στη Λευκωσία υπήρξαν καταγγελίες για προκλητικές ενέργειες από τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ τουρκικά στρατεύματα παρεμπόδισαν Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη της κοινότητας Δένειας, περίπου 20 χλμ δυτικά της Λευκωσίας.
Η κοινότητα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη νεκρή ζώνη. Με βάση διευθετήσεις που έγιναν εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη, αλλά σήμερα μετά το μεσημέρι Τούρκοι στρατιώτες τους εμπόδισαν και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τρακτέρ προερχόμενα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και υπό την προστασία των Τούρκων στρατιωτών άρχισαν να οργώνουν τα ήδη οργωμένα χωράφια των Ελλήνων.
Ο κοινοτάρχης της Δένειας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού υποφέρουν από τους Τούρκους τα τελευταία 45 χρόνια.
Είπε ότι την τελευταία εβδομάδα οι προκλήσεις εντάθηκαν.
Οι κάτοικοι του χωριού συνδέουν τις τουρκικές προκλήσεις με απαίτηση των κατοχικών αρχών να παραβιαστεί η συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, και να επιτραπεί η διακίνηση μέσω δρόμου που έμενε κλειστός από το 1974.
Η απαίτηση δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση γιατί θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ανεπιτήρητου σημείου διέλευσης και μάλιστα μόνο για τους Τούρκους και όχι από τους Ελληνες κατοίκους της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των Ελληνοκυπρίων γεωργών και υποστήριξε ότι Ελληνοκύπριος γεωργός εισήλθε το πρωί στη νεκρή ζώνη της Δένειας, χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ του ζήτησε να αποχωρήσει, όπως και έπραξε.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Ελληνοκυπρίων γεωργών για προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού μετά το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει.
Ανέφερε επίσης πως «ενέργειες που υπονομεύουν το στρατιωτικό στάτους κβο δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν», προσθέτοντας πως η διατήρηση του στάτους κβο και η ασφάλεια των πολιτών στη νεκρή ζώνη παραμένει η πιο σημαντική προτεραιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!