Κόντρες χαμηλής έντασης στο Ουκρανικό


Σταθερή κατάσταση η ένταση μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας, με τις δυτικές δυνάμεις -αν και στέκονται στο πλευρό του Κιέβου- να πιέζουν και τις δύο πλευρές να κάνουν πίσω. Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας του Ουκρανικού, ενώ ΝΑΤΟ και Γερμανία τηρούν στάση αναμονής ενώ αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα Ποροσένκο για αύξηση της ναυτικής δύναμης στην Αζοφική Θάλασσα ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης.
Οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία, συνεχίζουν με χαμηλές έντασης ενέργειές τους να συντηρούν την ένταση.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, η Ρωσία εμπόδισε 35 εμπορικά πλοία να μπουν και να μπουν στην Αζοφική Θάλασσα. Ειδικότερα, ανέφερε 18 πλοία περιμένουν να περάσουν μέσω του Στενού του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα και άλλα 17 δεν μπορούν να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.
Η Μόσχα αρνείται τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι αν δεν ταξιδεύουν τα πλοία, θα οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες.
Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι όλοι οι μη-Ουκρανοί πολίτες δεν θα μπορούν να περνούν στην Κριμαία, ούτε να εισέρχονται στο έδαφος της Ουκρανίας ενόσω είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.
Όπως τόνισαν, αν κάποιος «ξένος» επιχειρήσει να φύγει ή να εισέλθει, αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση των ουκρανικών συνόρων.
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι το Κίεβο προτίθεται να ζητήσει την απαγόρευση διέλευσης ρωσικών σκαφών από τα Στενά του Βοσπόρου, επικαλούμενος τη Σύμβαση του Μοντρέ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεούται να επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση εμπορικών πλοίων όλων των χωρών, ωστόσο έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ή θεωρήσει ότι απειλείται η ασφάλειά της.
O Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στην Αργεντινή, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Όπως είπε, αφού τα ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα δεν έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία από τη Ρωσία, «αποφάσισα ότι θα είναι προς το καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακυρώσω την προηγουμένως προγραµµατισθείσα συνάντηση στην Αργεντινή με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Προσμένω σε μια ουσιαστική σύνοδο κορυφής ξανά αμέσως μόλις η κατάσταση επιλυθεί!».
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση της συνάντησης των δύο προέδρων.
Το μόνο που έχουμε, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι ένα «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου.
Αρνητική ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ στην έκκληση του Πέτρο Ποροσένκο για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών σκαφών στην Αζοφική Θάλασσα για να στηρίξουν την Ουκρανία στη νέα κρίση με τη Μόσχα έβαλε το ΝΑΤΟ, που ανακοίνωσε ότι οι περιπολίες των σκαφών του είναι πολύ τακτικές στην περιοχή.
Με ανακοίνωση της εκπροσώπου της Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, τα πλοία του ΝΑΤΟ κάνουν διαρκώς περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα αεροσκάφη του κάνουν πτήσεις πάνω από την περιοχή. Ταυτόχρονα, επισήμανε, οι Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία έχουν δικά τους πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Συνεπώς, «ήδη είναι έντονη η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και θα μείνει η ίδια», είπε.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι η Γερμανία θέλει η Ουκρανία να παραμείνει ολόκληρη και ανεξάρτητη, αλλά αρνήθηκε να ακυρώσει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 που θα περνάει από το έδαφός της. Επίσης, σημείωσε ότι αυτού του είδους οι κρίσεις «δεν λύνονται με στρατιωτικά μέσα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!