Η υψηλή ζήτηση για κάνναβη άδειασε τα ράφια στον Καναδά


Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο εβδομάδες από τότε που ο Καναδάς νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης και ήδη παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις στα καταστήματα που τη διαθέτουν, αφήνοντας περιθώριο για τη «μαύρη αγορά».
Ουρές δεκάδων ατόμων που στήνονται με τις ώρες έξω απ' τα καταστήματα νόμιμης πώλησης και δεκάδες «συγγνώμη» απ' τους διαχειριστές τους προς τον κόσμο, είναι το σκηνικό που περιγράφει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.
Οι ελλείψεις σε νόμιμη κάνναβη που ήδη παρατηρούνται λόγω της υψηλής ζήτησης έχουν βέβαια ήδη κάνει εμφανή τον αντίκτυπό τους στα καταστήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τρέβορ Τόμπιν, που άνοιξε ένα απ' τα πρώτα καταστήματα τον προηγούμενο μήνα με υψηλές προσδοκίες για κέρδη. Ο Τόμπιν και η μητέρα του εναπόθεσαν τα 100.000 δολάρια που είχαν ως αποταμίευση για να ανοίξουν ένα απ' τα ελάχιστα ιδιωτικά σημεία πώλησης στο Νιουφάουντλαντ και στο Λαμπραντόρ.
Γρήγορα, όμως, σημειώνει το δημοσίευμα, είδαν τα ράφια να αδειάζουν και μέρα με τη μέρα αναγκάζονταν να διώχνουν τους υποψήφιους πελάτες. Μερικές μέρες μάλιστα έκλεισαν το κατάστημα.
«Έπειτα από μια εβδομάδα με 100 συγγνώμες προς τους πελάτες καθημερινά, κουραστήκαμε να λέμε ότι λυπούμαστε», λέει ο Τόμπιν.
«Δεν υπάρχει αρκετή νόμιμη μαριχουάνα για να καλύψουμε όλη τη ζήτηση στον Καναδά» σημειώνει απ' την πλευρά της η Ρόζαλι Γουάιοντς, αναλύτρια στο CD Howe Institute, ενός think tank που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον Καναδά. «Οι ελλείψεις παρατηρούνται πιο γρήγορα απ' ότι περίμενα αλλά η έρευνά μας είχε επισημάνει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις το πρώτο έτος της νομιμοποίησης» παρατηρεί ακόμη. Η ίδια σχολιάζει εξάλλου πως όταν νομιμοποιήθηκε η κάνναβη στο Κολοράντο χρειάστηκαν τρία χρόνια για να καλυφθεί η ζήτηση.
Ειδικά στο Κεμπέκ, όπου η κυβέρνηση επιβλέπει τις πωλήσεις, έχει γίνει εισήγηση να κλείνουν τα καταστήματα κάνναβης τρεις φορές την εβδομάδα ώστε να διοχετευθούν καλύτερα τα περιορισμένα αποθέματα.
Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται και στις on line παραγγελίες. Κάτι τέτοιο καταγράφεται κυρίως στο Οντάριο, όπου δεν υπάρχουν καταστήματα αλλά η νόμιμη κάνναβη πωλείται μόνο μέσω ιστοσελίδας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Εκεί μόνο μέσα στο πρώτο 24ωρο έγιναν 100.000 παραγγελίες.
Όπως μάλιστα προειδοποιεί η Γουάιοντς η κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει 800 εκατ. δολάρια λόγω της «μαύρης αγοράς» τον πρώτο χρόνο της νομιμοποίησης.
«Πληρώνω εργαζόμενους να κάθονται με σταυρωμένα χέρια για το πότε θα λάβουμε νέο εμπόρευμα. Δεν μπορώ να συνεχίσω να λειτουργώ το κατάστημα και να χάνω χρήματα κάθε μέρα χωρίς προϊόν», λέει ο Τόμπιν εκφράζοντας τον φόβο ότι ο κόσμος θα στραφεί στη «μαύρη αγορά».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!