Σφοδρή αντιπαράθεση για το άρθρο 16 στη Βουλή


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτέλεσε το βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή, επί της ενότητας των άρθρων 4-25.
Σημειώνεται ότι το επίμαχο άρθρο είναι το 16 (παράγραφος 5), το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Τη σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περί αναθεώρησης του άρθρου 16 (που θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων) απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. ως «προαγωγή του λόμπι των ιδιωτικών πανεπιστημίων» και συμπλήρωσε:
«Δεν εξασφαλίζει τίποτα άλλο. Η τραγικότητα της αναθεώρησης που προτείνετε είναι η προϊούσα φθορά της διαδικασίας καθώς η συζήτηση που γίνεται είναι μόνο για τα χρήματα και τον ανταγωνισμό και πως θα γλιτώνουν λεφτά οι γονείς ανεξάρτητα από την ποιότητα των πανεπιστημίων».
«Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης των δημοσίων πανεπιστημίων. Εμείς δεν θέλουμε να πέσει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι σημαντικό να στηριχθεί από το κράτος αυτό το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Το ξεπούλημα της δεν είναι λύση», επεσήμανε η ομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
Από την πλευρά της, η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για «αδήριτη ανάγκη» αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και θα αποτελέσει την απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή, την μεταρρυθμιστική βόμβα στα θεμέλια του κρατισμού. Ήρθε η ώρα και στη χώρα μας να τερματιστεί το κρατικό μονοπώλιο στο πεδίο της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης και να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να λειτουργήσουν και εδώ, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους» υποστήριξε η κ. Κεραμέως.
Ο ομιλητής της Ν.Δ. Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του άρθρου 16, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το 2009 μόνο 4 χώρες είχαν απαγόρευση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Βόρεια Κορέα, η Μπουτάν, η Κούβα και η Ελλάδα. Οι άλλες τρεις εγκατέλειψαν αυτή τη λογική και εμείς μείναμε μόνο να απαγορεύουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικά πανεπιστήμια φαίνεται το μέτρο του παραλογισμού του.
«Ζείτε σε ένα ιδεολόγημα, σε έναν φαντασιακό ουτοπικό κόσμο. Η ουτοπία είναι καλή για την ποίηση όχι για το Σύνταγμα... Όλα τα επιχειρήματα σας, μαζί με το βασικό ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έβλαψαν τα δημόσια, κινούνται στη φαντασιοπληξία.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, συνδέοντας το μάλιστα «με την τύχη συνολικά της αναθεώρησης» αλλά και της «κανονιστικής αντοχής του συντάγματος».
«Είναι το μόνο άρθρο για το οποίο έχει νόημα να γίνει η αναθεώρηση. Πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και συμπλήρωσε:
Χρειαζόμαστε διάταξη στο σύνταγμα που να διασώζει το κύρος του συντάγματος για μη κρατικά πανεπιστήμια. Άρα, πρέπει η επόμενη Βουλή να καταστρώσει μια διάταξη που θα λειτουργεί προστατευτικά και προωθητικά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα ανοίγει την λεγόμενη αγορά με την έννοια των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στο άρθρο 16, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι το ποιος θα ελέγχει τα πανεπιστήμια και όχι αν τα ίδρυσαν ιδιώτες.
Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη της ανεξαρτησίας των πανεπιστημίων και της ελευθερίας της γνώσης και της σκέψης, που δεν διασφαλίζονται, όπως είπε, αν στόχος της λειτουργίας τους είναι μόνο το κέρδος, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο και ζωτικό για την παραγωγή γνώσης, το να έχουμε δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτό που διασφαλίζει την αναγκαία λειτουργία της αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου, την καλή κατάρτιση και τους δημοκρατικούς κανόνες. Ο νεοφιλελευθερισμός θέλοντας να ανοίξει τον χώρο αυτό στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποκλείει τους λαούς από τις κοινωφελείς γνώσεις», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!