«Να τελειώσει η υποκρισία τριάντα ετών»


Με αναφορά στον «διχαστικό λόγο» του προέδρου της Ν.Δ. ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να τον ακολουθήσει στη στρατηγική της έντασης και καταγγέλλοντας ότι «αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουφά και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τους τρομοκρατήσουν».
«Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να τα καταδικάσετε αυτά κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε τη διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Ν. Δένδια κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, «όταν έβαλε διαχωριστική γραμμή στους τραμπούκους, στους ναζί».
«Δεν ανεβαίνω στο βήμα με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με τους πολιτικούς μου αντιπάλους, αλλά με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με την ιστορική ευθύνη, με την εθνική ευθύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων που έφτασαν στο τέλος τους έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων».
Σημείωσε ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν «Μακεδονία» χωρίς άλλο προσδιορισμό.
«Ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης έτρεχε να σβήσει το “Macedonia” από ένα σάιτ που διαχειρίζεται», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός είπε: «Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα ούτε για citizenship ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως» (σ.σ. νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επισημάνει ότι, σύμφωνα με άρθρο καθηγητών του ΑΠΘ, «στην Ε.Ε. και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα μόνα μακεδονικά ροδάκινα που θα υπάρχουν θα είναι αυτά που θα παράγονται στη Βόρεια Μακεδονία. Αν ο όρος "μακεδονικά ροδάκινα" χρησιμοποιείται από Βεροιώτες παραγωγούς και η χρήση του προκαλεί σύγχυση θα υποχρεωθούν να τον αλλάξουν»).
Όσον αφορά την εκτενή αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. στη στάση του Π. Καμμένου ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο «Μακεδονία» «τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο “μέγας Μακεδονομάχος”, που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Πρόσθεσε ότι «στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς "υποχώρησε στις πιέσεις", "τα έκανε μούσκεμα" και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά. Και βέβαια μετά επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπιζόταν τότε η κυβέρνηση προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο «Μακεδονία» τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα «που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας"».
Συμπλήρωσε ότι «ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας" και πως στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης η Ελλάδα να φαινόταν μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή».
«Το 2007 αποκρυσταλλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή, σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», τόνισε στη συνέχεια και είπε ότι τη θέση αυτή την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ώ σήμερα ανεξαιρέτως και την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου και το «άδειασμα» από την Κομισιόν ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο επίτροπος «άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια».
Απευθυνόμενος πάλι προς τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Σαμαράς τού έχει πάρει τα 2/3 του κόμματος, «μη σας το πάρει και όλο...», ενώ με αφορμή σημερινή αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, παρέπεμψε στον Κώστα Καραμανλή που είχε πει σε παρέμβασή του ότι «ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή»
Κατόπιν αυτών επισήμανε ότι η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή.
Στάση πολιτικής υποκρισίας χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τη στάση των κομμάτων που είχαν ευθύνη, όπως είπε, για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και που «μετά από όλα αυτά έρχονται και λένε ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».
«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς..., τη φέρνουν οι "προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας" και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς "μόνιμους ιδιοκτήτες"», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.
«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε. Ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε:
«Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε. Οι Μακεδόνες που ζουν στη βόρεια Ελλάδα είναι Έλληνες».
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους «πατριάρχες» της Ν.Δ., όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει: «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν».
«Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Κατεδαφίζει με μΊα και μόνη κίνηση όλες τις αντιεπιστημονικές, πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στην δημόσια συζήτηση», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τη ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. το 2001, με κυβέρνηση Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «Μακεδόνες».
Τη ρώτησε ακόμα που ήταν 25 χρόνια που στα διαβατήριά τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αναφέρονται «Μακεδόνες» και σημείωσε: Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Σένγκεν;
«Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω κυρία Γεννηματά πώς με τόση ευκολία ταυτίζεστε με τον κ. Μητσοτάκη», είπε και συνέχισε: «Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς με αφορμή το μακεδονικό. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου. Γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».
Ο πρωθυπουργός άσκησε σφοδρή κριτική στη στάση του ΚΚΕ λέγοντας: «Δεν θέλω να κάνω κριτική με κέντρο την ιστορία του ΚΚΕ. Να αναφερθώ στο σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τούς στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε στη Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνη / Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις ερινύες σας για όλα αυτά».
Ζήτησε από το ΚΚΕ να απαντήσει, χωρίς να ψάχνει υπεκφυγές, πώς θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα; Με ποιο όνομα; Πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους;
«Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κύριος εχθρός της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτή τη χώρα είναι η ασίγαστη δίψα του ελληνικού εθνικισμού για εκδίκηση απέναντι στη δημοκρατία και την Αριστερά; Επομένως, καλή η επίκληση των συμβόλων και της παράδοσης, αλλά πλέον είστε και εσείς προ των ευθυνών σας, όταν οι νεοναζί απειλούν να μπουκάρουν στη Βουλή και να πάρουν κεφάλια. Και ξέρετε, οι κομμουνιστές δεν αρνούνται την ευθύνη για τη βολή τους. Την αγαπούν την ευθύνη, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είπε πως, παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, είχε τη σωστή εκτίμηση τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους των βόρειων γειτόνων μας, αλλά παρατήρησε πως «οι πατριδοκάπηλοι του κόμματός του, αυτοί που έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ψέμα και τον εθνικισμό, του έβαλαν απροσπέλαστα εμπόδια».
«Η ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η ιστορία Θα δικαιώσει την Ελλάδα. Την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Την Ελλάδα που η βαριά της ιστορία και το πολύτιμο αξιακό της φορτίο, δεν της επιτρέπουν να γίνει ο κομπάρσος των εξελίξεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Χρειάζεται ειλικρίνεια εντιμότητα και θάρρος η εξωτερική μας πολιτική για να τελειώσει 30 χρόνια υποκρισία και να στερέψουν τα αποθέματα του μίσους και του διχασμού που έσπειραν στους δύο λαούς οι εθνικισμοί», είπε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η Ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια».
«Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν, δεν θα τους εκφοβίσει κανείς και η χώρα με την ψήφο τους θα προχωρήσει μπροστά», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.
► Το live της efsyn.gr για τη συζήτηση στην Ολομέλεια την Πέμπτη και τα συλλαλητήρια.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!