Ακόμη και μονομερής η αύξηση του κατώτατου μισθού


Απόσταση σε ορισμένα θέματα, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και να «κλείσει» τα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, μαρτυρούν οι δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών που ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στους θεσμούς για τις 120 δόσεις προς την εφορία. «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», είπε.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στους θεσμούς κείμενο με τους βασικούς άξονες της δικής της πρότασης, καθώς και ερωτήσεις- απαντήσεις. «Για παράδειγμα», είπε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα απαντούμε στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».
Ειδικά για τον νόμο Κατσέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, τονίζοντας: «Δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται έγκριση του Eurogroup και ότι «η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει ότι αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια στη συνέχεια του ν. Κατσέλη-Σταθάκη με αυτόν τον τρόπο».
Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, θέμα για το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση. «Και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι. Βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές» σημείωσε.
«Θα γίνει ένα wrap up αύριο και θα ξανασυζητήσουμε τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα υπάρχουν εκκρεμότητες και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»,τόνισε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας ότι «οι δανειστές θα ενοχληθούν να δεν καλύψουμε και τις 16 δεσμεύσεις».
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της νέας ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις οδεύει προς την οριστική του επίλυση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετήσει εντός Φεβρουαρίου και το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!