Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: «για πρώτη φορά έξω…. απ’ τα σχολειά»


Αθήνα, 10/01/2019

Αρ. Πρωτ.: 005


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της
Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

«για πρώτη φορά έξω…. απ’ τα σχολειά»


Για τρεις περίπου δεκαετίες η Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας μεριμνούσε για τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.
Το 1990, με το νόμο 1894 (άρθρο 8 παρ.3), δόθηκε η δυνατότητα στους εν λόγω εκπαιδευτικούς να προτάσσονται στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται για να εργαστούν ως αναπληρωτές στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς είναι άτομα ικανά για εκπαιδευτικό έργο. Μια πρόταξη που συνεχίστηκε σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά την κατάργηση της επετηρίδας (ν.2525/1997).

Με το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας, αποκλείονται δια παντός οι θαλασσαιμικοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται οποιαδήποτε πρόταξη που ίσχυε γι’ αυτούς έως σήμερα.

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, οι πόρτες των σχολείων κλείνουν για τους εκπαιδευτικούς μας, για τα νέα παιδιά που πάσχουν από Θαλασσαιμία,  γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για επαγγελματική αποκατάσταση.
Το υπουργείο Παιδείας εισάγει ένα νομοσχέδιο που αποκλείει τους εκπαιδευτικούς με  αναπηρία από τα σχολεία. Πρώτη φορά εντάσσει χωρίς άλλα κριτήρια στους Επικουρικούς Πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., μόνο τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με Π.Α. 67% και άνω κι όχι τους ίδιους εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Κάνουμε έκκληση να συνεχίσει η πρόταξη των  εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ώστε να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

            O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


       ΒΑΣΙΛΗΣ  ΔΗΜΟΣ                                                      ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ


Πληροφορίες:
Βασίλης Δήμος, 6977782738
Ελένη Μιχαλάκη, 6976790135
Αθήνα, 10/01/2019
Αρ. Πρωτ.: 006


Προς:
-       Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου.
-       Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
-       Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κοινοποίηση:
-       Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα. Μ. Τζούφη.
-       ΕΣΑμεΑ.
-       Φορείς – Μέλη ΕΟΘΑ.Θέμα: «Νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας».


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές,

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1991, και είναι ο Δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Έχει ως μέλη τους 25 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της χώρας μας, κι εκπροσωπεί τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θαλασσαιμίας (T.I.F.), και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Με την παρούσα επιστολή, διαμαρτυρόμαστε για την πρωτοφανή, απάνθρωπη και με διακρίσεις εις βάρος των ΑμεΑ τροπολογία που κατατέθηκε για τη θέσπιση νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπ. Παιδείας, στο Σχέδιο Νόμου  «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Πρωτοφανή και απάνθρωπη για τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, καθώς για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία μιας και καταργείται η πρόταξή τους στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Για 29 περίπου χρόνια η Πολιτεία έδειξε την ευαισθησία και τη μέριμνά της για την κοινωνική μας ομάδα και οι εκπαιδευτικοί μας πρόσφεραν με περισσό ζήλο και αστείρευτες δυνάμεις τις υπηρεσίες τους στα σχολεία που τοποθετήθηκαν μιας και είναι άτομα ικανά για εκπαιδευτικό έργο. Με τις διατάξεις του Νόμου 1894/90 (άρθρο 8 παρ.3) δόθηκε η δυνατότητα στους Θαλασσαιμικούς Εκπαιδευτικούς να προτάσσονται στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται για να εργαστούν ως αναπληρωτές. Μια πρόταξη που συνεχίστηκε και μετά την κατάργηση της επετηρίδας Ν. 2525/1997. Σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν σχετικά με την πρόσληψη των εκπαιδευτικών οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Ομόζυγο Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, συνέχισαν να προτάσσονται στους πίνακες κατάρτισης για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωροµισθίων εκπαιδευτικών.

Το νέο σύστημα διορισμού που εισάγεται με την τροπολογία, αποκλείει  δια παντός τους θαλασσαιμικούς εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς καταργείται οποιαδήποτε πρόταξη που ίσχυε γι’ αυτούς έως σήμερα.

Οι 20 Μονάδες που δίνονται ως «Κοινωνικά Κριτήρια» στα άτομα με  αναπηρία 67% και άνω, δε διασφαλίζουν την πρόταξη στους πίνακες και την πρόσληψη των εκπαιδευτικών μας. Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να εργαστεί ένας εκπαιδευτικός που πάσχει από Θαλασσαιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο, μ’ αυτή τη μοριοδότηση. Ένα μέτρο που δε διαχωρίζει τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς με αναπηρία απ’ τους/τις συζύγους ή τα τέκνα τους. Οι θαλασσαιμικοί εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη να εργαστούν οι ίδιοι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όσο και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Επισημαίνουμε ότι η Τροπολογία έχει διακρίσεις εις βάρος των ΑμεΑ, γιατί στους Επικουρικούς Πίνακες εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε.  εντάσσονται χωρίς άλλα κριτήρια ΜΟΝΟ οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με Π.Α. 67% και ΟΧΙ οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία. Ένα σύστημα αποκλεισμού και απομόνωσης των Ατόμων με Αναπηρία.

Κυρίες και Κύριοι,
Επειδή οι προτάσεις μας που στάλθηκαν στη Διαβούλευση του νέου συστήματος διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, ζητούμε να συμπληρωθεί και να συμπεριληφθεί: 

1.      η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη ως αναπληρωτών των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, με ειδική μοριοδότηση που θα τους προτάσσει στους πίνακες, ανεξαρτήτως προϋπάρχουσας προϋπηρεσίας.

2.      η πρόταξη των εκπαιδευτικών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σε μόνιμους διορισμούς, ώστε να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της
Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

       O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ  ΔΗΜΟΣ                                                    ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗΤο avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!