Ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ.
Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μετά το «διαζύγιο» με τους ΑΝ.ΕΛΛ.
Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.
Νέος υπουργός Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Π. Καμμένου, αναλαμβάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.
«Ζήτησα από τον Π. Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ όχι μόνο για όσα πετύχαμε αλλά γιατί ανταποκρίθηκε σ' αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Άμυνας και το ίδιο θα ζητήσει από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του. Έκανα δεκτή την παραίτησή του, όπως θα κάνω και για όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψιν μου», είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός ρόλος της στα Βαλκάνια και σημείωσε πως στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συγκυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κατάφερε να στηρίξει τους πιο αδύναμους και άνοιξε τον δρόμο για την καταπολέμηση της διαπλοκής.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την αναντικατάστατη -όπως τη χαρακτήρισε- συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια.
«Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σ' αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι παρόότι το Σύνταγμα τού δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών».
«Δεν θα το κάνω ούτε τώρα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής «για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις δικές του ευθύνες».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο εθνικό όφελος και πως δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ούτε ένα λεπτό στον τομέα της εθνικής άμυνας της χώρας, τη συνέχεια και την πορεία που έχει χαραχτεί.
Το Σύνταγμα, είπε, δίνει τη δυνατότητα «να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, την αποκατάσταση πλήρως της κανονικότητας, τη στήριξη της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιό τους για να έχουν στέγη, τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν. Έχουμε κρίσιμα νομοθετήματα και παρεμβάσεις».
Επίσης, μίλησε για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί» καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 5 χρόνια και να συνεχίσει «με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών» και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.
Ωστόσο, πρόσθεσε, παρ’ ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες, «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».
Δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για τους βουλευτές του κόμματός του υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν, πλην των δύο υπουργών Κουντουρά και Κόκκαλη, αλλά ανέφερε πως εάν κάποιοι ανταλλάξουν την ψήφο τους με κυβερνητική θέση θα διαγραφούν.
«Όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί «ξεκάθαρα υποκρύπτεται ζήτημα εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών»https://t.co/4pe40Nix6h
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 13 Ιανουαρίου 2019Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Π. Καμμένος δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δύο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επετεύχθη».
«Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί, δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα μου. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα,ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχωρούν από την κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Μετά την είδηση περί «εξόδου» Καμμένου από τη συγκυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον οποίον είχαν σύντομη συνομιλία.
Όπως δήλωσε ο ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος ο Έλληνας πολιτικός τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολούθησε να δεσμεύεται για το στόχο ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η παραμένει ισχυρά αφοσιωμένη σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Πηγή: www.efsyn.gr