Ο Τραμπ απειλεί, ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο


Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τελεσίγραφου που απηύθυναν ευρωπαϊκές χώρες προς τον Νικολάς Μαδούρο με αίτημα να προκηρύξει εκλογές, κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απορρίπτει το τελεσίγραφο και προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.
Σε συνέντευξή του στο ισπανικό δίκτυο La Sexta, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο Μαδούρο απαντά στην Ε.Ε. ότι «δεν δεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο», σημειώνοντας δηκτικά πως: «θα ήταν σαν να λέγαμε στην Ε.Ε. να αναγνωρίσει σε επτά ημέρες την Καταλονία, αλλιώς θα λάβουμε μέτρα εναντίον της».
Χαρακτηρίζοντας «θράσος» το τελεσίγραφο, διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του, σε μια διαδήλωση χθες, ότι «Είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».
Παράλληλα προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη στη χώρα, σημειώνοντας πως: «όλα θα εξαρτηθούν απ' τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών τους συμμάχων».
«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως αποτελεί μια «επιλογή».
Σε συνέντευξή στο δίκτυο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με ένα τέτοιο σενάριο, λίγες μέρες μάλιστα αφότου ο σύμβουλος του σε θέματα εθνικής ασφάλειας εθεάθη με σημειώσεις σχετικά με 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, είπε: «Δεν θέλω να πω αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια επιλογή».
Σύμφωνα με την προαναγγελία της συνέντευξης ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι «πριν από μερικούς μήνες» ο Μαδούρο του είχε ζητήσει συνάντηση, αλλά ότι εκείνος αρνήθηκε. «Εκείνη την περίοδο αποφάσισα να πω «όχι» γιατί τόσα πολλά απαίσια πράγματα γίνονται στη Βενεζουέλα», είπε.
«Αυτή ήταν η πλουσιότερη χώρα απ' όλες σε αυτό το μέρος του κόσμου, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κόσμου. Και τώρα βλέπεις τη φτώχεια, την οδύνη, το έγκλημα και όλα αυτά που συμβαίνουν», πρόσθεσε.
Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία είχαν δώσει προθεσμία οκτώ ημερών στον πρόεδρο της Βενεζουέλας καλώντας τον να προκηρύξει προεδρικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
Σήμερα η Γαλλία και η Αυστρία ξεκαθάρισαν ότι θα αναγνωρίσουν τον Γουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει εκλογές.
«Αν μέχρι απόψε το βράδυ, ο (πρόεδρος) Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γουαϊδό και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα», είπε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Ναταλί Λουαζό.
Αντίστοιχα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε μέσω Twitter ότι θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο αν ο Μαδούρο δεν ανταποκριθεί στην έκκληση της Ε.Ε. για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει συγκροτηθεί μια ομάδα από ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, η οποία θα συνεδριάσει αυτή την Πέμπτη στην Ουρουγουάη σχετικά με την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!