Ο δήμος Ωραιοκάστρου, το μακεδονικό μέτωπο και ο ιστορικός πλούτος της περιοχής

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου με θέμα "100 χρόνια από την λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου - Το μακεδονικό μέτωπο και το Ωραιόκαστρο". 

Ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Μελάς ήταν οι  επίκουροι καθηγητές του ΠΑΜΑΚ Βλ. Βλασίδης και Στ. Δορδανάς και η υποψήφια διδάκτωρ Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του ΠΑΜΑΚ κα Δέσποινα Χαρίτου. 

Στην ομιλία της η  κ Χαρίτου αναφέρθηκε στην δημιουργία του στρατοπέδου κατά την διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, περιμετρικά της πόλης της Θεσσαλονίκης απο Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, χωρίζοντάς το σε δυο μέρη, όπου η μία πλευρά, η ανατολική ήταν κάτω από τον έλεγχο των Βρεττανών και το η δυτική υπό τον έλεγχο των Γάλλων. Σε όλη την περίμετρο απο το Ξηροχώρι μέχρι την Ν Φιλαδέλφεια και το Μεσαίο Πετρωτό, Μονόλοφο, Μελισσοχώρι, Δρυμό αλλά και το Ωραιόκαστρο, είχαν δημιουργηθεί πολλές οχυρωματικές κατασκευές.

Όλες αυτές οι κατασκευές, αποτελούν για την Δυτική Θεσσαλονίκη ένα ιστορικό πλούτο, αφού είναι από τις λίγες περιοχές σε όλη την Ευρώπη (στις περισσότερες περιοχές τέτοιου είδους ευρήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς), που υπάρχουν τόσα πολλά ευρήματα σε πολύ καλή κατάσταση και οπωσδήποτε  όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία οφείλει η πολιτεία να τα αξιοποιήσει τουριστικά, παιδαγωγικά και όχι μόνο.






 

Ο


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!