Ελεύθερη Πόλη: Επί της ουσίας… Πολιτική γης, απαλλοτριώσεις, Πράσινο ταμείο, ποιότητα ζωής στην πόλη.


Επί της ουσίας…

Πολιτική γης, απαλλοτριώσεις, Πράσινο ταμείο, ποιότητα ζωής στην πόλη.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος ενός ουσιαστικού διαλόγου με πολιτικά χαρακτηριστικά στο Δήμο  ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, η ομάδα της Ελεύθερης  θα ενεργοποιήσει κάποιες θεματικές που ζητούν απαντήσεις σχετικά με τη ζωή στην πόλη. Ζητήματα που θα αναπτύσσουν ερωτηματικά σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων ενός σύγχρονου Δήμου, που δεν περιορίζεται στα σημαντικά αλλά όχι μοναδικά καθήκοντα, της συλλογής σκουπιδιών και επιδιόρθωσης οδοστρώματος. Οι απαντήσεις  που θα αναζητηθούν θα έχουν να κάνουν περισσότερο με  τον μελλοντικό σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις  των υποψηφίων σε σημαντικά θέματα της πόλης και λιγότερο με προσωπικές αυτοαναφορικές εξαγγελίες ,καταγγελίες, «οράματα» και «κατορθώματα».
Ας μπούμε όμως στην ουσία. Η ποιότητα ζωή στην πόλη καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον ,με τις υποδομές και βέβαια με τις κοινωνικές –οικονομικές σχέσεις ,που προσφέρονται στους ανθρώπους της.
Σε όλα τα παραπάνω κυρίαρχο ρόλο παίζει η πολιτική γης[1]. Ειδικά στις πόλεις η γη και ο τρόπος που αυτή αξιοποιείται, βιώνεται, εξοικονομείται καθορίζει με πολλούς τρόπους τη ζωή σε αυτή. Φυσικά η απόκτηση γης δεν είναι η μόνη συνιστώσα της πολιτικής γης αλλά είναι σημαντική διότι βοηθάει τους κατοίκους να έχουν μια ζωή με ποιότητα και  με ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Αναλυτικά για να καταλάβουμε την αξία αυτής της πολιτικής γης πρέπει για λίγο να φέρουμε στο μυαλό μας ,πως λειτουργεί στην καθημερινότητα μας. Τι σημαίνει πρακτικά για εμάς σχεδιάζω, που θα κάνω τι και πως στην περιοχή μου. Έτσι λοιπόν καθαρά πρακτικά, σχεδόν αυτονόητα και απλουστευμένα θα λέγαμε ότι:
·         Οι ελεύθεροι χώροι σημαίνουν πράσινο, χώρους παιχνιδιού και αναψυχής.
·         Οι χώροι για υποδομές σημαίνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα ,υποδομές πολιτισμού και υγείας.
·         Από την άλλη και η οικοδόμηση για στεγαστικούς και εμπορικούς λόγους δημιουργεί όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ο Δήμος είναι εκ του νόμου υπεύθυνος να ορίσει τη καλύτερη δυνατή και πλέον βιώσιμη και αποτελεσματική κατανομή μεταξύ των τριών παραπάνω παραγόντων ,περιβαλλοντικής ,κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Πως γίνεται αυτό; Μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Πως υλοποιείται; Σε ένα βασικό του σκέλος (όχι μοναδικό) με την απόκτηση από το δημόσιο της αναγκαίας γης για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και κοινωνικού εξοπλισμού ή  τον ορισμό μιας έκτασης ως οικοδομήσιμης.
Στην περίπτωση της απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων[2] υπόχρεοι για την καταβολή της αποζημίωσης είναι οι εξής:
Α) Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που με τη ρυμοτομία αποκτούν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Με ειδικές λεπτομέρειες που δεν ενδιαφέρουν το παρόν άρθρο και
Β) Το δημόσιο, για τα τμήματα που δεν καλύπτονται από την προηγούμενη περίπτωση
Υφιστάμενη κατάσταση
Διαβάζοντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Παύλου Μελά για τα  έτη 2015-2019[3] σχετικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων εντοπίζουμε τα εξής  σε διάφορες εκδοχές προβληματισμού.
«Εκτιμώντας τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, γίνεται φανερή η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, ακόμη και για αυτές τις τελεσίδικες δικαστικές [4]αποφάσεις απαλλοτριώσεων, οι οποίες είναι και άμεσα εκτελεστέες. Απαραίτητος θεωρείται ο επανασχεδιασμός της πολιτικής γης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποχαρακτηρισμού των απαραίτητων εκείνων χώρων για την ανάπτυξη κοινωφελών χρήσεων»
Στην περίπτωση του Δήμου Παύλου Μελά που είναι και εκ του νόμου[5] ο δημόσιος παράγοντας με την υποχρέωση της απόκτησης δημόσιας γης για κοινωφελείς σκοπούς, θα θέλαμε να δούμε από όλους τους υποψήφιους ποια είναι η θέση τους για αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Α. Σε επίπεδο Στρατηγικής αν και κατά πόσο θεωρείται σημαντικό το θέμα στον προγραμματικό τους πλάνο και σε ποια ιεραρχική κατάταξη το τοποθετούν στον προγραμματισμό τους.Τι σημαίνει πρακτικά επανασχεδιασμός πολιτικής γης για όσους θεωρούν την πολιτική απόκτησης γης ανούσια ή ανέφικτη;
Β. Σε επίπεδο Τακτικής εφόσον το θεωρούν σημαντικό
·         Αν έχουν μελετήσει και με ποια κριτήρια την προτεραιότητα απόκτησης των  χώρων σε σχέση και με τη δικαστική τους ωριμότητα(τελεσίδικες)
·         Ποιο είναι αναλυτικά το πλάνο για την απόκτηση Γής που θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη;
·         Είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν πόρους από άλλα έργα μικρότερης ίσως σημασίας σε αυτή την πολιτική αναδεικνύοντας τη σημασία της;
Γ. Σε επιχειρησιακό επίπεδο
·         Πως σκέφτονται να βρουν πόρους για αυτή την υλοποίηση στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία(μείωση κρατικής χρηματοδότησης, τραπεζικού δανεισμού κλπ);
·         Πως θα αντιμετωπίσουν την μείωση  της ακίνητης περιουσίας κατά 83 διαμερίσματα[6] στην περιοχή της Νικόπολης για την απόκτηση κατά χρήση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά[7];
·          Έχουμε για παράδειγμα καταθέσει ως Δήμος πρόταση στο Πράσινο Ταμείο [8]πέρα από την υλοποίηση του έργου  στην Πολίχνη[9] το 2016;
Η Ελεύθερη Πόλη και τα μέλη της αν και δεν συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, έχουν δεσμευτεί να  συνεχίσουν να λειτουργούν εποικοδομητικά στην πολιτική ζωή του Δήμου Παύλου Μελά με ουσιαστικές παρεμβάσεις .
Μια από αυτές είναι η πρόκληση του πολιτικού διαλόγου Επί της Ουσίας.


[1] Πυργιώτης Γ. και συνεργάτες (1996). Έρευνα για την πολιτική γης στην Ελλάδα. A ’ φάση. ΥΠΕΧΩΔΕ, Αθήνα
[2] περίπτωση που ονομάζεται και ρυμοτομική πολεοδόμηση.
[3] Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δήμου Παύλου Μελά 2015-2019 σελ 128-129,189,.190
http://www.pavlosmelas.gr/images/stories/anakinosis/2015/epixeirisiako_programma/epixeirisiako_programma.pdf
[4] τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ποσού 5.982.135,52€, όπως κατατέθηκε από το Τμήμα Εξόδων – Προμηθειών & 129 β. άρσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή αποζημιώσεις ιδιωτών που έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, ποσού 13.416.726,38€, όπως κατατέθηκε από την Διεύθυνση Πολεοδομίας
[5] ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114Α/2006) με τις οποιεσ τροποποιησεισ και σημπληρωσεισ
[6] Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο δανεισμού, ως αντάλλαγμα αποζημίωσης ή άλλες χρήσεις οικονομικής εκμετάλλευσης και όχι μόνο.
[7] Απόφαση 523/2017 Δήμου Παύλου Μελά ΑΔΑ:7ΞΗΜΩΞΘ-Θ5Β
[8] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΣΩ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/anakoinoseis/nea-prasinou-tameiou/322-ekdilosi-endiaferontos-ypovolis-protaseon-apo-o-t-a-a-vathmou-gia-apoktisi-koinoxriston-xoron-meso-apallotrioseon 18/10/2018
[9] την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, στα Ο.Τ. 613 και 615, στη γειτονιά Π6 της Δ.Κ. Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!