«23ος Ακριτικός Κύκλος»: Εκδηλώσεις Παράδοσης και Πολιτισμού από τους Ακρίτες του Πόντου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" και το “ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102.3FM” σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Παράδοσης και Πολιτισμού, του «23ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ», που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27, την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Ιουνίου και τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, με ώρα έναρξης 9 το βράδυ, εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στο χώρο που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.
Είσοδος Ελεύθερη.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί συμβολική πατινάδα από Ποντιόπουλα, την Πέμπτη 27/6 πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:30 από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα (του Ποντίου Αγωνιστή), που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίου στη Σταυρούπολη, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου και θα καταλήξει στην κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων.
Επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, ποντιακά εδέσματα, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, ζωγραφικής, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, αναβιώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, προβολές με θέματα από τον Πόντο, καθώς και ποντιακό γλέντι με πολλούς καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες, αποτελούν τη πλούσια θεματολογία του 23ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ.
Ο 23ος Ακριτικός Κύκλος, εκ των κορυφαίων και μαζικότερων εκδηλώσεων πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα:
Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης)
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμου Παύλου Μελά
Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Η ανακοίνωση των «Ακριτών», για το πενθήμερο εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτισμού, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν κι όμως είναι πολύ λίγα για να καλύψουν αυτό το ευρύ φάσμα και τον πλούτο του πολιτισμού της γης του Πόντου. Έτσι και εμείς συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι την αδιάκοπη προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στήριγμα της ανιδιοτελούς μας προσπάθειας η δική σας αγάπη, συμπαράσταση και υποστήριξη. Είκοσι τρία χρόνια τώρα συνομιλούμε τη γλώσσα της καρδιάς. Είκοσι τρία χρόνια τώρα ταξιδεύουμε μαζί στους δρόμους της παράδοσης. Ήχοι και εικόνες μας συντροφεύουν. Σας περιμένουμε στον κύκλο της παράδοσης και του πολιτισμού, στον κύκλο της καρδιάς μας...».
Ευχές και Χαιρετισμός του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη
Οι «Ακρίτες του Πόντου» εδώ και χρόνια αφήνουν αισιόδοξα χνάρια στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ειδικότερα, σε μια εποχή που ο πολιτισμός φαντάζει ως αναγκαιότητα και η παράδοση κινδυνεύει να χάσει την πραγματική της αξία και τον προσανατολισμό της, ο σύλλογος των «Ακριτών» έχει σημαία την παράδοση και πάνω σε αυτή μπολιάζει τις επόμενες γενιές Ποντίων.
Είμαστε ευγνώμονες στους «Ακρίτες» για το πλούσιο έργο τους, καθώς έχουν γίνει πολύτιμοι φάροι του ποντιακού πολιτισμού και μεταλαμπαδεύουν τα ήθη και έθιμα των ποντίων από γενιά σε γενιά. Αυτό φαίνεται στην πράξη καθώς κάθε χρόνο συσπειρώνουν γύρω από τις δράσεις τους μικρούς και μεγάλους και φέρνουν τις νέες γενιές πιο κοντά στις ρίζες της.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ποντιακή Γενοκτονία, οι εκδηλώσεις είναι διαποτισμένες από αναμνήσεις και η συγκίνηση που απλώνεται σε όλα τα δρώμενα καθηλώνει συνειδήσεις και μνήμες. Η επόμενη γενιά των Ποντίων που δραστηριοποιείται γύρω από τους «Ακρίτες του Πόντου», δεν ξεχνά την ιστορία της, δεν παύει να διεκδικεί και παίρνει στα χέρια της τη σκυτάλη ζητώντας πλέον να χυθεί άπλετο φως στη θυσία των προγόνων μας.
Ο Πόντος ζει μέσα στους «Ακρίτες του Πόντου».
Ο Πόντος ζει στην καρδιά και την ψυχή μας.
Στις αράδες από τις ιστορίες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας.
Βρίσκεται μέσα στη λαλιά και ζωντανεύει στα μουχαπέτια μας.
Και όταν χρειαστεί ορθώνεται περήφανα και χορεύει τον πυρρίχιο χορό μας.
Καλή δύναμη, υγεία και όπως πάντα καλή επιτυχία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!