Παρουσίαση του βιβλίου «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της Σταυρούλας Μαυρογένη την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 19.00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28.5.2019

Παρουσίαση του βιβλίου «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της Σταυρούλας Μαυρογένη την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 19.00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το βιβλίο «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της συγγραφέως Σταυρούλας Μαυρογένη παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 19:00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των δυο μεγάλων λογοτεχνικών ρευμάτων της Σερβίας και της Ελλάδας του ρεαλισμού και του μοντερνισμού και η συγγραφέας εξετάζει τις δύο αυτές κοινωνίες μέσα από την εικόνα τους στη λογοτεχνία.
Η κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύεται πλέον με τρόπο αντικειμενικό. Στα έργα των συγγραφέων της εποχής γίνεται εμφανής τόσο η ρωσική επιρροή όσο και η καταγραφή της πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία αποτελούσε θεμέλιο της οργάνωσης των δύο κοινωνιών. Όπως παρατηρεί η συγγραφέας, η ενίσχυση της επιρροής της ρωσικής λογοτεχνίας, η επίδραση της σημαντικής προσωπικότητας του σέρβου Σφετοζάρ Μάρκοβιτς και η μεταλαμπάδευση των σοσιαλιστικών ιδεών στη σερβική κοινωνία συνέβαλαν στην πόλωση μεταξύ των σέρβων διανοούμενων και καλλιτεχνών της εποχής.
Στο δεύτερο μέρος του νέου αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει κείμενα του Στέφαν Σρέματς και της Ισιδώρας Σέκουλιτς, που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα. Σταυρούλα Μαυρογένη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Δημήτρης Καργιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Εύα Κουσιοπούλου, Δημοσιογράφος
- Αλέξανδρος Μυροφορίδης, συγγραφέας, Υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας (Τμήμα Δημιουργικής Γραφής)
- Σταυρούλα Μαυρογένη, συγγραφέας του βιβλίου.
Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός, Γιολάντα Μπαλαούρα
Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!