Ευθ. Φωτόπουλος: «Το λεύκωμα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε την τοπική ιστορία»

Στόχος της έκδοσης είναι αφενός η θετική προβολή του Δήμου Δέλτα και αφετέρου η συμβολή στη γνώση της τοπικής ιστορίας –πολιτικής, στρατιωτικής, παραγωγικής, αυτοδιοικητικής.
«Σκοπός αυτού του λευκώματος δεν είναι να γράψουμε την ιστορία –αυτό το έχουν κάνει οι ερευνητές και οι ιστορικοί. Σκοπός είναι η θετική προβολή του Δήμου μας προς τα έξω, αλλά και η δημιουργία ενός εργαλείου γνώσης της τοπικής ιστορίας και επομένως αυτογνωσίας –κάτι που λείπει πολύ από το εκπαιδευτικό σύστημα» τόνισε ο Δήμαρχος. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά είναι συγκεντρωμένα σε έναν τόμο τόσα πολλά στοιχεία, τόσες πολλές ιστορίες που χαρακτηρίζουν το Δήμο Δέλτα: από την ιστορία ως την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή! Και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό!» υπογράμμισε. Ο κ. Φωτόπουλος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους συνεργάστηκαν για τη συγκεκριμένη έκδοση, τους συντάκτες, τους επιμελητές, αλλά και ανθρώπους του τόπου που συμμετείχαν είτε ως πηγές πληροφοριών είτε μέσω των γραπτών τους και της ερευνητικής τους δουλειάς.
«Είναι ένα έργο το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων δημοτών. Είναι ένας τόμος που μπορεί να ενημερώνεται, να συμπληρώνεται, να διορθώνεται, να ανανεώνεται στις επόμενες εκδόσεις του. Είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα βήμα παραπέρα: τη δημιουργία ενός φορέα Διάσωσης της Μνήμης αυτού του τόπου, ενός Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Δέλτα. Μια ιδέα που την καταθέσαμε προεκλογικά και θα την υποστηρίξουμε στο μέλλον» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φωτόπουλος.
Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται η εξέλιξη των σημερινών Κοινοτήτων αλλά και ιστορίες των ανθρώπων από την αρχαιότητα ως την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, από τον Μακεδονικό Αγώνα και την Απελευθέρωση ως το Μεσοπόλεμο, από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την εθνική αντίσταση ως τα μεταπολεμικά χρόνια. Περιλαμβάνεται, επίσης, η εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής κατά τη μεταπολίτευση, μέσα από τους μεταρρυθμιστικούς της αυτοδιοίκησης νόμους του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».
Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Χαλάστρας Θωμαή Ζήση παρουσίασε αναλυτικά το λεύκωμα αναφερόμενη στη διάρθρωση της έκδοσης καθώς και σε όλα τα κεφάλαια από τα οποία απαρτίζεται, συγχαίροντας την ομάδα των συντακτών (την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο ιστορικός Λάζαρος Βασιλειάδης).
Στην ομιλία του ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης χαρακτήρισε ως «εμβληματική την έκδοση που ανοίγει νέους δρόμους».
Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε τόπος πρέπει να έχει ένα αφήγημα και στο Δήμο Δέλτα η αιχμή του δόρατος είναι το λογότυπο, που συμπυκνώνει τόσα νοήματα και χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ η έκδοση είναι η βάση για να μιλήσουμε θειτκά για μια περιοχή που έχουμε την αίσθηση ότι είναι βιομηχανική, η οποία είναι επίπεδη και γενικά δεν αξίζει να μιλάς γι’ αυτήν. Απεναντίας, έχει πράγματα να δείξει, έχει πράγματα να πει και αυτή η δουλειά δίνει πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είστε περήφανοι».
Τέλος, ο διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου Βασίλειος Νικόλτσιος σε μήνυμά του (λόγω αναγκαστικής απουσίας του από την εκδήλωση) κάνει λόγο για «θαυμάσιο λεύκωμα γιατί μέσα από τις σελίδες του μπορεί να μάθει κάποιος όλη την ιστορία, τη λαογραφία, την οικονομία και τις ομορφιές της περιοχής».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση ενός περιστατικού από τη μουσειολόγο Σούλα Πρωτοψάλτη, με καταγωγή από τα Νέα Μάλγαρα, η οποία αναφέρθηκε στο… αμερικανικό έθιμο της κολοκύθας (Halloween) που τελούνταν στα Νέα Μάλγαρα στα μεταπολεμικά χρόνια! Αιτία η παρουσία της αμερικανικής αποστολής της Near East Foundation Company που στη δεκαετία του ’30 εργάστηκε για τα μεγάλα έργα αποξήρανσης στον κάμπο της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι το λεύκωμα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Δέλτα www.dimosdelta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!