Nέα Εθελοντική Συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του π Αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου και του προέδρου της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος κ Ν. Κανελλόπουλου για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία




ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΝ - ΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - 03/07/2019

http://www.hcia.gr/userfiles/76f33141-2c60-4977-b1dd-0ee3da3ab524/%CE%95%CE%98%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%A6%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91%202019_1.pdf

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, Νέλλο Κανελλόπουλο, η νέα Εθελοντική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία. Η νέα Εθελοντική Συμφωνία αντικαθιστά την προγενέστερη, που έληξε το 2016, θέτοντας ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και αυστηρό πλαίσιο, το οποίο ενισχύει τόσο την ανταγωνιστικότητα της τσιμεντοβιομηχανίας σε μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα όσο και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας, πέραν των συμβατικών, όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ενισχύει, επίσης, και την εθνική της συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η χρήση δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία συνεισφέρει σημαντικά και στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας Εθελοντικής Συμφωνίας, αυστηροποιούνται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των τσιμεντοβιομηχανιών για τη χρήση εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων, δηλαδή καθιερώνεται η δημοσιοποίηση των μετρήσεων, αυξάνεται η συχνότητα των μετρήσεων των παρακολουθούμενων εκπομπών αέριων ρύπων, πέραν των συμβατικών απαιτήσεων της νομοθεσίας, εξακολουθούν να αποκλείονται από τη χρήση κατηγορίες δευτερογενών καυσίμων με χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και δρομολογείται η σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με το οποίο επιτυγχάνονται ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κόστους ενέργειας, καθώς και του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για την κοινωνία, σε συνθήκες διαφάνειας και ελεύθερης πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία.








Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!