Δυο φθινοπωρινά πρωινά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με τον Σπύρο Λαζαρίδη – Ενημερωθείτε και δηλώστε συμμετοχή



Δυο φθινοπωρινά πρωινά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με τον Σπύρο Λαζαρίδη – Ενημερωθείτε και δηλώστε συμμετοχή

‘’περπατώ στο Παύλου Μελά, μαθαίνω για το Παύλου Μελά, προστατεύω το Παύλου Μελά’’
Ο συγγραφέας και καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης Σπύρος Λαζαρίδης μας προσκαλεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 9.30, να ξεναγηθούμε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Με σημείο συνάντησης τη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Δαβάκη, στο νοτιοδυτικό άκρο του στρατοπέδου, στο ύψος του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, να συμμετέχουμε όλοι σε ένα οδοιπορικό 2-3 ωρών και μέσα από τις αφηγήσεις του και άλλα δρώμενα να μάθουμε καλύτερα για τη δύναμη που κρύβει αυτός ο τόπος και να τον προστατεύσουμε.
Δύο φθινοπωρινά πρωινά λοιπόν αναζητούν μουστερήδες, ρέκτες, μύστες, ρομαντικούς, αιθεροβάμονες, τρελούς κι ερωτευμένους με την ιστορία, τη φύση, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, την πολιτική (με την καλή έννοια), το παραμύθι και την αλήθεια!
Κοντά εκατόν εβδομήντα χρόνια γεγονότων (και ένα ίχνος με βάρος πολλών αιώνων πάνω του) θα χωρέσουν σε δέκα στάσεις ενός οδοιπορικού μέσα σε έναν χώρο ο οποίος σε λίγο καιρό θα αρχίσει να παίρνει τη νέα του μορφή ως Μητροπολιτικό Πάρκο.
Τριάντα χρόνια έρευνας θα κωδικοποιηθούν σε μια αφήγηση που θα επιχειρήσει να ελιχθεί ανάμεσα σε δεκαετίες και αιώνες που σκέπουν τη Θεσσαλονίκη, να περιπλανηθεί σε όλη την περιοχή που φιλοξενεί το στρατόπεδο, να επισημάνει γεγονότα που σημάδεψαν και το στρατόπεδο και τη γειτονιά του, να ακούσει τη φωνή λογοτεχνών που το τραγούδησαν, να καταγράψει τις πολιτικές που επιχειρήθηκαν να ασκηθούν στο άδειο κουφάρι του, να καλέσει τους πολίτες να το γνωρίσουν για να το προστατεύσουν.
Μια θεατρική ομάδα, ο Επίκυκλος/σκηνή δυτικά, θα δώσει αποσπάσματα μιας παράστασης που στηρίχτηκε σε ιστορίες βγαλμένες μέσα από την περίοδο της φασιστικής κατοχής και θα μιλήσει με τον τρόπο της λογοτεχνίας για έναν πανάρχαιο δρόμο που το γειτονεύει κι έναν υδραγωγό που θυμίζει μιαν άλλη κατοχή, αιώνων εκείνη, που το διασχίζει.
Ο δήμος Παύλου Μελά, το 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και οι Εθελοντές Διασώστες της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, Κορδελιού - Ευόσμου θα επιληφθούν όλων των τεχνικών ζητημάτων για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του οδοιπορικού αυτού που θα διαρκέσει από δύο έως τρεις ώρες και θα καταλήξει σ’ ένα σημείο - έκπληξη του στρατοπέδου.


Ταυτότητα δράσης
Σπύρος Λαζαρίδης
Στρατόπεδο Παύλου Μελά / ξενάγηση

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ώρα προσέλευσης: 9:30
Σημείο συνάντησης: Συμβολή οδού Δαβάκη-οδού Λαγκαδά (νοτιοδυτικό άκρο στρατοπέδου)

Δηλώσεις συμμετοχής (με σχόλιο) στο
ή στο 6932460835 με sms


Ο Σπύρος Λαζαρίδης
Γεννήθηκε, το 1958 στο Ηλιόλουστο του Κιλκίς και από το 1967 μένει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Φυσικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.
Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν το 1982 στο περιοδικό «Διαγώνιος» (αρ. 10, Θεσσαλονίκη, Ιαν. – Απρ. 1982). Από τότε συνεργάστηκε με ποιήματα, δοκίμια και μελέτες εκτός της «Διαγωνίου» και με τα περιοδικά: «Οδός Πανός», «Εντευκτήριο», «Τραμ», «Η λέξη», «2 τροχοί», «Θεσσαλονικέων πόλις», «Ο δημότης», «Δυτικώς», «Τάμαριξ», «ΠΟΛΗ».
Ποιήματά του ανθολογήθηκαν στη σειρά «Φωνές» των εκδόσεων Πρόσπερος, στο «Κατάλυμα νέων ποιητών της Θεσσαλονίκης 1980-1989» των εκδόσεων Μπιλιέτο, στο ιταλικό περιοδικό Private, N. 24, Bologna, Italia, χειμώνας 2002-03 και στην ανθολογία «A century of Greek poetry 1900-2000, Cosmos Publishing, River Vale, New Jersey, 2004.
Εξέδωσε βιβλία ποίησης, ιστορικές και λογοτεχνικές μελέτες, λευκώματα, ανθολογίες, θέατρο.
Ενδεικτικές εκδόσεις από το πλούσιο έργο του:
•Γλυκιές σφαιρούλες απ’ τ’ όμορφό σου όπλο, ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου(1986)
•Η μοτοσυκλέτα στην ελληνική λογοτεχνία, μελέτη, Εκδόσεις Διαγωνίου (1987)
•Λαίμαργο βλέμμα, ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου (1990)
•Λεμπέτ, μελέτη, έκδοση της Άλλης Πλευράς (1993)
•Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι, ιστορική καταγραφή μέχρι το 1920, μελέτη, εκδ. Ζήτρος (1996)
•Η μοτοσυκλέτα στην ελληνική λογοτεχνία, β΄ έκδ., μελέτη, εκδ. Ζήτρος(1998)
•Δι’ εγκαταστάσεως 1914, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2001)
•Ο Σταύρακας ηγάπησεν, θέατρο, έκδοση του Δήμου Ευόσμου (2001)
•Μέρες ποδοσφαίρου, μελέτη, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)
•Βιβλία Σταυρουπολιτών, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)
•Ξορκίζοντας το κακό, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)
•Δι’ εγκαταστάσεως 1914, 2η έκδοση, λεύκωμα,  έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης, (2006)
•Ενδοσκεληδόν, ανθολογία έργων της ελληνικής λογοτεχνίας με ήρωες μοτοσυκλέτες και μοτοσυκλετιστές, ανθολογία, εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη (2008)
•Η μοναξιά του Ζέιτενλικ, η μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1920, μελέτη, εκδ. Ζήτρος (2012)
•ελαιώνας/zeitenlik, Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών, το 2012 πίσω από το 1912 ως το 1859, κατάλογος έκθεσης (2012)
•ελαιώνας/zeitenlik, Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών, το 2012 πίσω από το 1912 ως το 1859, κείμενο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά (2012)
•Ίχνη όζας, διηγήματα, εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη (2013)
•Στα ίχνη του κόκκινου Κανάκη, μελέτη, έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (2014)
•Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής, το τοπίο της δυτικής υπαίθρου της Θεσσαλονίκης (1914-1919), μελέτη, εκδ. UNIVERSITY STUDIO PRESS (2016)
•Μελάφτσα, Ηλιόλουστο: μνήμη πρώτων, βιβλίο 1, μελέτη (2017)
•Οι καθολικοί δυτικά, στο συλλογικό Οι Φράγκοι της Σαλονίκης, έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (2017)

Σημείωση
Το τοπίο -είτε φυσικό, είτε πολιτιστικό, είτε ως συνδυασμός και των δυο- δημιουργεί, εμπεριέχει και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου (προορισμούς, αξιοθέατα, κτίρια, κ.λπ.) έτσι ώστε με τον κατάλληλο σχεδιασμό και διαχείριση αυτών των πλεονεκτημάτων να δημιουργηθεί ή να ενισχυθεί η ταυτότητα και η επονομασία ενός τόπου, μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης (Δοξιάδης & Λιβέρη, 2012).


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!