Έξι γυναικεία μουσικά πορτραίτα από την Σοφία Αβραμίδου απόψε στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων


Έξι γυναικεία μουσικά πορτραίτα από την Σοφία Αβραμίδου απόψε στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει την τιμή να φιλοξενήσει απόψε (Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου) στις 20:30, στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης, τη συντοπίτισσα μας  Σοφία Αβραμίδου η οποία ήταν η νικήτρια του βραβείου σύνθεσης Goffredo Petrassi, που της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, πλάι σε συνθέτες και μουσικούς όπως ο Ennio Morricone και ο Antonio Pappano.
Η Σοφία με τη συνοδεία του Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο θα ερμηνεύσει την Amalia Rodrigues, την Mercedes Sosa, την Cesaria Evora, την Fayrouz, την Lucilla Galeazzi και την Στέλλα Χασκίλ.
Έξι φωνές που η καθεμία έχει διαγράψει τη δική της μοναδική ιστορία στο τραγούδι.
Η είσοδος για το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων είναι ελεύθερη.

Λίγες λέξεις για την Σοφία Αβραμίδου
Η Σοφία Αβραμίδου είναι ελληνίδα συνθέτρια και τραγουδίστρια, απόφοιτη του Τμήματος Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Ακαδημίας της Santa Cecilia στη Ρώμη. Πρόσφατα έγινε δεκτή από το Ινστιτούτο Έρευνας και Συντονισμού στην Ακουστική (IRCAM) του Παρισιού, για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος-Cursus στη Σύνθεση και τη Μουσική Υπολογιστών.
Κατά τη διάρκεια των κλασικών σπουδών της, ασχολήθηκε εκτενώς με την παραδοσιακή μουσική και τον αυτοσχεδιασμό.
Έχει συμπράξει με πολλά μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων δήμου Πατρών και η Dulce Pontes.
Είναι νικήτρια του Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης για Ακορντεόν "Francisco Escudero" (1ο βραβείο, 2016) στην Ισπανία, καθώς και του Διαγωνισμού Σύνθεσης "Δημήτρης Δραγατάκης" (1ο βραβείο, 2014) στην Ελλάδα.
Μεταξύ των καταξιωμένων συνθέσεών της είναι η μουσική για την ταινία "Obscuro Barroco" της Ευαγγελίας Κρανιώτη, που απέσπασε το Teddy Award από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2018) καθώς και η Όπερα που συνέθεσε για την Μπιενάλε της Βενετίας (2018).
Το πρώτο της άλμπουμ «Binôme» είναι το αμάλγαμα των σύγχρονων τεχνικών σύνθεσης και του παραδοσιακού / Folk στυλ. Η Σοφία στον προσωπικό δίσκο διασκευάζει για κλαρινέτο και φωνή εννέα λαϊκά τραγούδια διαφορετικών χωρών και παραδόσεων. Κάθε κομμάτι αποτελεί μια διαφορετική ενορχηστρωτική προσέγγιση.
Παράλληλες μελωδικές γραμμές, σύνθετοι ρυθμοί, πληθώρα ηχοχρωμάτων μέσω της χρήσης διαφορετικών εκτεταταμένων τεχνικών, καθιστούν το κάθε τραγούδι ξεχωριστό αποδεικνύοντας πως στην πραγματικότητα, ένα κλαρινέτο (Dimitri Bokolishvili) και μια φωνή (Σοφία Αβραμίδου) αρκούν.


Πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης
Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται και με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δρομολόγια 1, 2, 28, 29 στάση Βυζαντινοί Νερόμυλοι.
Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο Νερόμυλος: Μια σοφή μηχανή στο Μυλοτόπι Πολίχνης
O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψη της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.
Οι νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.
Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων, πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

Το Μνημείο - υπερτοπικός προορισμός
Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.
Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Έκτοτε, το νερό κύλισε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης.
Το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάστηκαν μοναδικές μουσικές βραδιές από τα σχήματα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά, ενώ τον Σεπτέμβριο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικά μουσικά αριστουργήματα, αλλά και σύγχρονες διασκευές τους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων 2016 που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού με καλλιτεχνικό επιμελητή τον Κωστή Παπάζογλου.
Στις 12 Ιουλίου 2017, έπεσε η αυλαία για τις Ημέρες Θεάτρου του Δήμου Παύλου Μελά με κωμωδία του Τάσου Παλαντζίδη, ενώ το Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων 2017 φιλοξενήθηκαν η Ζωή Τηγανούρια, ο Κωστής Παπάζογλου, ο Γιάννης Ανδρόνογλου και η αυλαία έπεσε με τη θεατρική παράσταση «Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τη Θεατρική ομάδα “PUSH YOUR ART COMPANY”.
Στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων του 2018, το Τμήμα Πολιτισμού παρουσίασε στις 31 Αυγούστου τους SOUNDIC, μουσικές μίξεις ethnic παραδοσιακών ακουσμάτων με ήχο σύγχρονο και χορευτικό και την 1η  Σεπτεμβρίου ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση με τον Ορφέα Περίδη και τη Λιζέτα Καλημέρη.

Θερμές ευχαριστίες στα Μέσα Ενημέρωσης
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άκης Αράπογλου ευχαριστούν τα Μέσα Ενημέρωσης που συμμετέχουν στη προβολή των εκδηλώσεων “Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” του Δήμου Παύλου Μελά και στην ενημέρωση των πολιτών. 

Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (30/8 έως 20/9)
“Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” με 29 πολιτιστικά δρώμενα και το Τμήμα
Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά δίνει ευκαιρίες συνάντησης και ψυχαγωγίας από
τις 30 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, πλημμυρίζοντας με συναισθήματα και εμπειρίες, δημιουργούς και θεατές, σε 18 διαφορετικούς τόπους της Σταυρούπολης, της Πολίχνης, της Ευκαρπίας.

Τις εκδηλώσεις Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός του Τμήματος Πολιτισμού υποστηρίζουν οι εθελοντές της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διεύθυνση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού
Τμήμα Πολιτισμού, 2313302 938, 937, 835





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!