Οικολογία - Αλληλεγγύη: Η Κορώνεια είναι βαριά άρρωστη και τοξική. Απέτυχε το master plan, πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις

Οικολογία - Αλληλεγγύη: Η Κορώνεια είναι βαριά άρρωστη και τοξική
Απέτυχε το master plan, πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις

Οι εικόνες σοκάρουν αλλά δεν είναι καθόλου νέο το πρόβλημα των μαζικών θανάτων ψαριών στη λίμνη Κορώνεια. Το ίδιο και οι δικαιολογίες περί ανομβρίας, υποστηρίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και ζητάει την εξυγίανση του πυθμένα της λίμνης.
Ξόδεψαν εκατομμύρια για το περιβόητο master plan, είπαν ότι έσωσαν τη λίμνη και μας είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε ανομβρία. Όμως οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί, που παραμένουν μόνιμα στον πυθμένα της Κορώνειας, επανέρχονται στο νερό όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες (υψηλό οργανικό φορτίο και υφάλμυρα νερά από το αλάτι των βυρσοδεψείων).
Και παλιότερα, από το 2015 ως το 2017, είχαν παρουσιαστεί από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Μ. Μουστάκα τα άσχημα δεδομένα για την πολύ κακή ποιότητα του νερού. Φέτος, ήδη από τον Μάρτιο το νερό της Κορώνειας ήταν γεμάτο φυτοπλαγκτόν, λόγω ευτροφισμού. Τον Μάιο ήταν γεμάτο από όλα τα τοξικά είδη φυτοπλαγκτού, που το 2007 είχαν οδηγήσει στους μαζικούς θανάτους πουλιών και ψαριών. Και από τον Ιούνιο ήταν γεμάτη θειοβακτήρια, ετερότροφα βακτήρια και παράσιτα, που υποδήλωναν άφθονο νεοπαραγόμενο νεκρό υλικό. Και μέχρι τον Ιούλιο, η σύνθεση των μικροοργανισμών έμοιαζε περισσότερο με δεξαμενές σταθεροποίησης βιολογικού καθαρισμού παρά λίμνης.
Άρα οι θάνατοι των ψαριών ήταν αναμενόμενοι, όπως έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν. Κι αυτό, ανεξάρτητα αν τα ψάρια ήρθαν από τον Μπογδάνα και τους άλλους χειμάρρους ή τα έριξαν κάποιοι για εμπλουτισμό, παρόλο που η λίμνη δεν ήταν σε κατάσταση να τα κρατήσει ζωντανά για πολύ.
«Οι εικόνες της αποσύνθεσης των ψαριών, τώρα που τραβήχτηκαν τα νερά, δείχνουν ότι οι μαζικοί θάνατοι έγιναν μέσα στο καλοκαίρι αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε», δηλώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος και συνεχίζει:
«Στείλαμε στη Δικαιοσύνη όσους ρύπαιναν τη λίμνη, συμβάλαμε στο να καταδικαστεί η διοίκηση Ψωμιάδη για την ολιγωρία της και την ευνοϊκή της στάση προς τους ρυπαντές. Δεν έχουμε κανέναν λόγο, όμως, να αισιοδοξούμε με τις δήθεν λύσεις που έχουν δρομολογηθεί τόσα χρόνια.
Υποτίθεται ότι έκαναν ένα πολυδάπανο έργο, με βαθιά ενδιαιτήματα για τα ψάρια, όπου θα κατέφευγαν, αν μειωνόταν η στάθμη του νερού της λίμνης. Και μετά το μετέτρεψαν σε χωματουργικό, ελπίζοντας ότι η περιφερειακή τάφρος θα έσωζε την κατάσταση. Αντίθετα, συμβάλλουν στην ταχύτερη επαναφορά των επιβλαβών μικροοργανισμών από τον πυθμένα στο νερό. Και η πρόβλεψη ότι θα διατηρείται καλή η ποσότητα του νερού και η ποιότητα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, δεν ισχύει πλέον.
Δεν ισχύει, λοιπόν, το ότι βελτιώθηκε η υδρολογική κατάσταση της Κορώνειας, όπως έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση.  Η λίμνη είναι βαριά άρρωστη και τοξική χρόνια τώρα. Ας μην τη χάσουμε εντελώς. Σύμφωνα, όμως, με τα δεδομένα του master plan, με την αμφίδρομη ενωτική τάφρο, που σήμερα οι προσχώσεις έχουν ανυψώσει τη στάθμη της κοίτης, υποτίθεται ότι τα νερά της Κορώνειας θα υπερχείλιζαν στη Βόλβη, με κίνδυνο να καταστραφεί και αυτή. Άρα θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, που να έχει να κάνει με την εξυγίανση του πυθμένα της Κορώνειας.
Μακάρι η νέα ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!