95 χρόνια από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Τα… 95 χρόνια από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τίμησαν εκπρόσωποι της κοινωνίας και του επιστημονικού κόσμου σε σχετική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, στην Πλατεία Αριστοτέλους 4. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ., κ. Νίκος Νίτσας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμή που έκαναν στους 8.500 λειτουργούς της υγείας – μέλη του Ι.Σ.Θ., να σταθούν για μία ακόμη φορά δίπλα τους τονίζοντας ότι «η διοργάνωση αυτής της βραδιάς, λίγο πριν τον εορτασμό για την απελευθέρωση της πόλης, θέλουμε κάθε χρόνο να αποτελέσει μια ευκαιρία συνάντησης των υγειονομικών φορέων με τους εκπροσώπους της κοινωνίας»
 
Ο κ. Νίτσας μίλησε για τη συλλογική παρουσία των γιατρών της Θεσσαλονίκης με την ίδρυση του Ι.Σ.Θ. «Όταν το 1924 ιδρύεται ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης η πόλη μας υποδέχονταν αδελφούς μας πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ιωνία, αλλά κι ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων γιατρών καθώς κι άλλων μη γιατρών, οι οποίοι εμπειρικά ασκούσαν το ιατρικό επάγγελμα. Σύγχυση επικρατούσε για το ποιος είναι πραγματικά επιστήμων γιατρός και ποιος είναι…  επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα αυτό έλυσε η δημιουργία του Ι.Σ.Θ.. Η υποχρεωτική εγγραφή όλων των γιατρών στον Ι.Σ.Θ. ήταν ένα θέμα αρκετά δύσκολο που ολοκληρώθηκε το 1927, όταν εγγεγραμμένοι ήταν 378 γιατροί εκ των οποίων οι 331 Έλληνες, 33 Ισραηλίτες, 13 Αρμένιοι και ένας Ιταλός». Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ., κ. Νίκος Νίτσας, θύμισε ότι τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του συλλόγου οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονταν στο γραφείο του πρώτου προέδρου, κ. Θεμιστοκλή Σακελλαρίδη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 αγοράστηκαν τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στην Πλατεία Αριστοτέλους 4. Κατά τη διάρκεια αυτών των 95 χρόνων, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  πάντα αποτελούσε το μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της πόλης και συνέβαλε με τις δράσεις του στη βελτίωση των παρεχόμενων από τα μέλη του υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τη δε θέση του προέδρου, όλα αυτά τα χρόνια, υπηρέτησαν σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας.
 
Ο κ. Νίτσας στο χαιρετισμό του θύμισε ακόμη ότι ο Ι.Σ.Θ. είναι ο πρώτος και ο μοναδικός επιστημονικός σύλλογος στην Ελλάδα, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο -πέρσι τέτοιον καιρό- προέκυψε ύστερα από εκλογές και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Έχουμε ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα πλήρους ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των μελών μας με δυνατότητα λήψης όλων των πιστοποιητικών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», είπε ο κ. Νίτσας και «προχωρούμε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που σκοπό έχουν την ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τα νόμιμα ιατρεία και τη λειτουργία τους. Με πολλαπλές ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιούμε πάνω σε φλέγοντα θέματα Δημόσιας Υγείας, βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με κύριο στόχο την αναβάθμιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό φέτος για πρώτη χρονιά συμμετείχαμε στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις ενημερωτικές δράσεις μας: - ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ - Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ - ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ».
 
Μεταξύ των εκπροσώπων φορέων και της κοινωνίας που τίμησαν την εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του Ι.Σ.Θ. ήταν οι βουλευτές κ. Κ. Γκιουλέκας, κ. Στ. Καλαφάτης, κ. Δ. Κούβελας, κα. Α. Ευθυμίου, κ. Σ. Σιμόπουλος, κ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και  Αμπελοκήπων κ. Κ. Ζέρβας και κ. Λ. Κυρίζογλου αντίστοιχα, ο πρύτανης του Α.Π.Θ.  κ. Ν. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Α. Καραγιάννης και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, κ. Κ. Αναστασιάδης, ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς πανεπιστημίου, κ. Π. Σκεπαστιανός και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, κα. Μ. Αντωνίου. Ακόμη, παραβρέθηκαν ο  πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Τσαβλής, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χ. Αηδόνοπουλος, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδας, κα. Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κ. Χρ. Μήττας, ο πρόεδρος του ΤΕΑ Ι.Σ.Θ. κ. Ι. Μέγας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κ. Β. Πάππας, ο Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς & Αγγείων, κ. Χ. Φορούλης και ο πρώην πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. και νυν πρόεδρος του πειθαρχικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Θ., κ. Δ. Τσάμης. 
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!