Σάββας Αναστασιάδης: Οι Έλληνες είμαστε έθνος οικουμενικό

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ

Στην έννοια του Ελληνισμού και του συστήματος αξιών που το προσδιορίζουν και του  προσδίδουν  Οικουμενική διάσταση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  χθες  το μεσημέρι (13.11.2019) με θέμα ημερήσιας διάταξης,  την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνιο Διαματάρη, για θέματα αρμοδιότητάς του.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και σας ευχαριστούμε θερμά που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να ενημερώσετε το Σώμα, για τις δραστηριότητες του Υφυπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
Επίσης, δημόσια θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, τον κ. Χρυσουλάκη, διότι στο διάστημα που συνυπάρχουμε, εσείς ως Υφυπουργός, ο κ.Χρυσουλάκης, ως Γενικός Γραμματέας και εγώ ως Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής ΕπιτροπήςΑπόδημου Ελληνισμού, η συνεργασία μας και η επικοινωνία μας στα θέματα και στα προβλήματα που απασχολούν τους συμπατριώτες μας Έλληνες του εξωτερικού, είναι άριστη και ελπίζω έτσι θα συνεχίσει, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, να τονίσω σε εσάς, την δύναμη που έχει ο Οικουμενικός Ελληνισμός, διότι εσείς ο ίδιος ως μέλος αυτής της οικογένειας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα από κοντά, τα ζήσατε και εκτιμώ πως μπορείτε να τα διαχειριστείτε πολύ καλύτερα. Υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα, ότι αποτελεί τύχη για τους απόδημους ή και σοφή επιλογή του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σας ανέθεσε αυτό το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
Στην ολιγόμηνη παρουσία σας στο Υφυπουργείο Εξωτερικών για τα θέματα που αφορούν τους συμπατριώτες μας εξωτερικού, εσείς, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας, θέσατε στόχους και προγραμματισμό ενεργοποίησης και αξιοποίησης της δύναμης του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά.
Ήδη έχετε έναν ευρύ προγραμματισμό, αυτών τουλάχιστον που εγώ γνωρίζω, εσείς ξέρετε πολύ περισσότερα, για τον επόμενο χρόνο, φιλόδοξο θα έλεγα σχεδιασμό για ένα ευρύ πεδίο δράσεων, όπου ένα μόνο κομμάτι μας παρουσιάσατε και πιστεύω πως μέσα από τις ερωτήσεις θα ακουστούν πολύ περισσότερα πράγματα.
Η Ν.Δ. διαχρονικά πιστεύει και συμβάλλει μέσα από τη διατύπωση θέσεων και προτάσεων στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί πιστεύουμε βαθύτατα στη Ν.Δ. ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορεί να διαδραματίσουν έναν πάρα πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για την πορεία της πατρίδας μας.
Στην προσπάθειά μας αυτή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν αυτά τα χρόνια, θέτουμε ιεραρχικά, σε πρώτη προτεραιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού. Γι' αυτό, πέρα από αυτά που μας αναφέρατε, θα ήθελα να σας θέσω κι εγώ ορισμένα ερωτήματα και παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μας απαντήσετε.
Αναφερθήκατε στα Προξενεία, που βεβαίως είναι ένα τεράστιο θέμα, το γνωρίζω και εγώ, που θέτουν πάντα οι Έλληνες του εξωτερικού. Τι εννοείτε στα Προξενεία; Πως θα βελτιώσετε τη σχέση με τους απόδημους και τι σκοπεύετε να κάνετε; Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.
Επίσης, με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι νέο-μετανάστες Έλληνες που έφυγαν λόγω της κρίσης, μπορούν να επιστρέψουν και πού μπορεί να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια; Ακόμη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, πώς σκοπεύετε με το συναρμόδιο Υπουργείο, να ενισχύσετε την εκπαίδευση για την ελληνομάθεια, έτσι ώστε μέσω αυτής, να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική συνείδηση, η γνώση δηλαδή της ιστορίας και του πολιτισμού και κατ' επέκταση και της εθνικής συνείδησης. Και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε και να ενισχύσετε τη σχέση των Ελλήνων με τη Μητρόπολη, μέσα από Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Σωματεία;
Επίσης, πως σκέφτεστε να αναδείξετε και να στηρίξετε, κατά την δική μου εκτίμηση, πιστεύω ότι και εσείς το κάνετε, το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας. Το ρόλο που έπαιξε διαχρονικά, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία και την  συμβολή της στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης.
 Τέλος, τι σκοπεύετε να κάνετε για το ΣΑΕ. Γνωρίζουμε όλοι την πορεία του ΣΑΕ και τα προβλήματα που δημιούργησε. Επίσης, γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει Συνταγματική διάταξη και όλοι συμφωνούμε, ότι πρέπει να υπάρχει μία παγκόσμια εκπροσώπηση των αποδήμων. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό; Η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, από τον τόπο κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού, πιστεύω ότι οδεύει προς λύση. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτό πιστεύω. Εσείς αγωνιστήκατε πολύ για αυτό και ως απόδημος, αλλά και ως αρμόδιος Υφυπουργός σήμερα. Αυτό, θα δώσει νέα πνοή, στις σχέσεις των απόδημων με την Ελλάδα.
Η συμμετοχή στην ελληνική οικονομία των Ελλήνων του εξωτερικού, θεωρείται ένα ισχυρό όπλο για την χώρα μας. Πώς θεωρείται ότι μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε; Να μην πω τον όρο αξιοποιήσουμε, ο οποίος δεν είναι δόκιμος. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε όλοι μας, ότι ο οικουμενικός ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό κινητοποίησης των υγειών δυνάμεων και όλων των δυνάμεων του ελληνισμού και να στηρίξει την χώρα μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Για αυτό, στα θέματα που τους αφορούν, επιδιώκουμε και εμείς, στην Επιτροπή μας, αλλά και εσείς, το βλέπουμε από την λειτουργία σας, αλλά και η Γενική Γραμματεία να έχουμε εθνική συνεννόηση. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να επανορθώσουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν από το παρελθόν. Να αποτελέσει αυτό ένα εθνικό όραμα, με στόχους και προγραμματισμό, που θα μας συσπειρώσει όλους προς μία κατεύθυνση. Αυτή την κατεύθυνση, της ενεργοποίησης όλου του οικουμενικού ελληνισμού σε μία πλευρά, στην πλευρά της ελπίδας και της προόδου. Να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα, είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Είναι μία μεγάλη πρόκληση και για εσάς και για εμάς, που ασχολούμαστε.
Οι Έλληνες, είμαστε ένα οικουμενικό έθνος. Είμαστε ίσως το μοναδικό έθνος, που η έννοια ελληνισμός, αναφέρεται σε ένα σύστημα αξιών με οικουμενική διάσταση. Για αυτό το κεφάλαιο που λέγεται οικουμενικός ελληνισμός, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και με αυτή του την διάσταση. Την διάσταση των οικουμενικών αξιών. Σας ευχαριστώ πολύ.

VIDEO

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!