Οικολογία – Αλληλεγγύη: Να πει ΟΧΙ στην καύση των απορριμμάτων ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

Οικολογία – Αλληλεγγύη: Να πει ΟΧΙ στην καύση των απορριμμάτων ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

Σε 97 ατυχήματα σε εργοστάσια καύσης απορριμμάτων στην Ευρώπη, που έσπειραν επικίνδυνες διοξίνες, αναφέρεται ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να πάρει θέση κατά του εργοστασίου καύσης στα Δυτικά της πόλης.
Ο χάρτης βρίσκεται σε μελέτη της παράταξης, πάνω στην οποία βασίστηκε ο πρώην ευρωβουλευτής και την κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου (συνημμένη). Η τοποθέτησή του είναι ανηρτημένη εδώ: https://bit.ly/2DlRDZN.
Η μελέτη για την καύση των απορριμμάτων, που κομψά λέγεται «ενεργειακή αξιοποίηση», αναλύει την επικινδυνότητα των σχετικών εργοστασίων, αναφέρεται στη λειτουργία τους με ενεργειακά απαράδεκτους όρους, τη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων και την ανταγωνιστική σχέση τους με τις πολιτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και λιπασματοποίησης των απορριμμάτων, αφού για να «επιζήσει» η καύση πρέπει να «πεθάνουν» αυτές. Υποστηρίζει πως η καύση απαιτεί υψηλή επένδυση εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας και έχει μεγάλα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ενώ εμποδίζει την ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης/κοµποστοποίησης, που δημιουργούν δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρει ότι η τέφρα είναι επικίνδυνη, είτε αναμιγνύεται με τσιμέντο είτε αποτίθεται σε ΧΥΤΑ είτε χρησιμοποιείται σε έργα οδοποιίας.
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητάει από τη διοίκηση του Δήμου να πάρει άμεσα θέση κατά της καύσης και να το θέσει στην ΠΕΔ, να ενισχύσει δραστικά τις διαδικασίες ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης κτλ και να συνεργαστεί με φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!