Σάββας Αναστασιάδης: Από σήμερα η Xώρα έχει νέο Σύνταγμα




                                                  Δελτίο Τύπου

Σάββας Αναστασιάδης: Από σήμερα η Xώρα έχει νέο Σύνταγμα


 Συνέντευξη του Σ. Αναστασιάδη στον Ρ/Σ 107,7 fm  


Την άποψη  ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σε μια μικρή  Αναθεώρηση του Συντάγματος,  εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης , σήμερα το πρωϊ (26.11.2019) στον Ρ/Σ  status 107,7 fm, στην εκπομπή "με υπογραφή" με την Βιργινία Δημαρέση, τονίζοντας πως,  παρόλα αυτά έγιναν σημαντικά βήματα και από σήμερα η χώρα έχει νέο Σύνταγμα

«Από σήμερα η χώρα έχει νέο Σύνταγμα,  έχουμε το Σύνταγμα του 2019…... Δυστυχώς, δεν έφτασαν στη σημερινή, την αναθεωρητική Βουλή, πολλές από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει. Δεν αντιμετωπίζουμε με τη σημερινή αναθεώρηση τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα……. Όπως η πρόβλεψη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση και θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ της Χώρας…… Η αναθεώρηση του άρθρου 24 που ζητήσαμε και  αφορά την  οριζόντια περιβαλλοντική προστασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε,

« Ζητήσαμε τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, διεκδικώντας ένα ευέλικτο κράτος και προτείναμε μία δέσμη προβλέψεων. Κανόνες αξιοκρατίας στο Δημόσιο, απαγόρευση της αναδρομικής φορολογίας, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση, αυτό που πάρα πολλές φορές μας απασχολεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε σε μια μικρή αναθεώρηση. Παρόλα αυτά έγιναν σημαντικά βήματα»

Για την ψήφο των αποδήμων και τι  προβλέπει η Συνταγματική Αναθεώρηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς υπογράμμισε.

« Είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο εκκρεμούσε  επί 45 χρόνια. Επιτέλους  κάνουμε ένα βήμα που αύριο θα γίνει άλμα. Η διάταξη που διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους εκτός επικράτειας εκλογείς είναι μία πρωτοβουλία για την οποία είμαστε  υπερήφανοι τόσο για την ουσία της, όσο και για τον τρόπο που διαβουλευτήκαμε γι’ αυτήν με τα άλλα κόμματα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει ότι πρόθεση της Ν.Δ. ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση της δυνατότητας των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Όπως ανέφερε και χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή,  εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι εκλογείς του εξωτερικού, χωρίς προϋποθέσεις και μέσω της επιστολικής ψήφου. Η λύση στην οποία καταλήξαμε είναι η καλύτερη  δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες αφού αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι θα παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον η συγκεκριμένη διάταξη θα γίνει καλύτερη, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής,  για να λυθεί οριστικά αυτό το θέμα»

Αναφορικά με την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σημείωσε.

« Σημαντική τομή στο Σύνταγμα θεωρώ την κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.  Πρόκειται για την σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη.  Μια διάταξη που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αποτυπώνει την πίστη μας στην κοινωνική φροντίδα μαζί με την υποχρέωση της Πολιτείας να στέκεται πάντα δίπλα στους πιο αδύναμους και στους πιο ανήμπορους συμπολίτες μας. Αυτή την διάταξη δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την εκλογή του Προέδρου  της Δημοκρατίας ο βουλευτής ΝΔ τόνισε.

« Άλλη κρίσιμη διάταξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως τομή στο σύνταγμα είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τη νέα ρύθμιση γίνεται ό,τι γινόταν και πριν, χωρίς όμως να μεσολαβούν εκλογές. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε το ζήτημα αυτό διαφορετικά, ότι δεν αποτελεί συναίνεση ο τρόπος  με τον  οποίο προτείνουμε την εκλογή του Προέδρου….Η αρχική πρόβλεψη του Συντάγματος του 1975, απέβλεπε στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων. Στην πορεία, ωστόσο, κάνοντας κατάχρηση του πνεύματος του Συντάγματος κόμματα της Αντιπολίτευσης (το ΠΑΣΟΚ το 2009 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014) εκμεταλλεύτηκαν τη διάταξη αυτή  για την πρόκληση εκλογών και τη διακοπή του εκλογικού κύκλου» και πρόσθεσε,
«Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση….Έτσι κατοχυρώνει τη πολιτική σταθερότητα  στη Χώρα μας και τη συνέχεια μιας κυβέρνησης, διότι το 2014 αν δεν συνέβαινε η πρόκληση εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χώρα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα και δεν θα ζούσαμε τον εφιάλτη του πρώτου εξαμήνου του 2015 με όλες τις επιπτώσεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ελληνική κοινωνία»

Για τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, η Διακομματική Αντιπροσωπεία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς δήλωσε.

«Στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς στην οποία Προεδρεύω, αποφασίσαμε, μετά από δική μου πρόταση, να ξεκινήσουμε τις αποστολές μας στο εξωτερικό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το Φανάρι, για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς. Συμβολικούς για να στείλουμε ένα μήνυμα, πέρα από την τιμή που κάνουμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, του ρόλου της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Και ουσιαστικούς για να καταδείξουμε στους Έλληνες εκεί που σε ένα δύσκολο και σκληρό περιβάλλον , προσπαθούν  να κρατήσουν όρθια τη σημαία του Έθνους και ζωντανή την πορεία και τη συνέχεια του Ελληνισμού, ότι και εμείς ως Ελληνική πολιτεία, ως Ελληνική βουλή,  είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε. Η αποστολή ήταν διακομματική και για πρώτη φορά Κοινοβουλευτική Διακομματική Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη» και συμπλήρωσε,

« Οι Έλληνες στην Πόλη έχουν πολύ υψηλό φρόνημα, αγωνίζονται, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ενεργοποιούνται στη διατήρηση της Εθνικής συνείδησης….. επισκεφθήκαμε και το Ζωγράφειο Λύκειο, τη Χάλκη…..Μετά από αυτή την αποστολή,  μου δημιουργήθηκε η άποψη και η απόφαση ότι πρέπει να επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη συχνά, για να τους δίνουμε κουράγιο, και να είμαστε κοντά τους επί της ουσίας, να στηρίξουμε την παρουσία του Ελληνισμού εκεί. Δεν πρέπει να χαθεί ο Ελληνισμός από την Πόλη»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!