Πράσινοι: Οι εξορύξεις επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Εκδήλωση την Παρασκευή 6.12 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης




Οι εξορύξεις επιδεινώνουν την κλιματική κρίση
Εκδήλωση την Παρασκευή 6.12 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης


Εκδήλωση για τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποιούν οι Πράσινοι, με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων τοπικών και νεανικών κινημάτων και πρωτοβουλιών πολιτών την Παρασκευή 6.12.2019, στις 6.30 μμ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση, που θα γίνει στην «αίθουσα νερών», θα έχει ως ομιλητές:
·         Σαράντης Δημητριάδης, ομ. καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
·         Χαράλαμπος Δοντάς, μέλος του κινήματος Fridays for Future
·         John Halley, καθηγητής Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπ. Ιωαννίνων)
·         Μιχάλης Μαραγκάκης, μέλος του κινήματος κατά των εξορύξεων (Ιόνιο)
·         Ρήγας Τσιακίρης, μέλος Πρωτοβουλίας πολιτών SOS Ήπειρος
·         Ελίτα Φασούλα, μέλος του κινήματος Fridays for Future
Συντονίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην ευρωβουλευτής.
Αφορμή για την εκδήλωση είναι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη για τη κλιματική αλλαγή (COP25), ενόψει της οποίας έχουν γίνει διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις του κόσμου, με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι Πράσινοι -πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει την Έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ Emissions Gap Report. Η Έκθεση δέχεται ότι οι υφιστάμενες μονομερείς δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού είναι εντελώς ανεπαρκείς και αντιστοιχούν σε τροχιά υπερθέρμανσης 3,20C στα τέλη του αιώνα. Επίσης, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% κάθε χρόνο, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 1,50C, κάτι εξαιρετικά απαιτητικό και ακριβό, αφού την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5%. Και τονίζουν ότι, αν οι κυβερνήσεις είχαν ακούσει το οικολογικό κίνημα και τους ανεξάρτητους από σκοπιμότητες επιστήμονες, που εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο στόχος θα μπορούσε να είχε πιαστεί πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος. Τώρα η κλιματική κρίση αρχίζει να επιταχύνεται ανεξέλεγκτα και να βάζει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής!
Πρέπει να δράσουμε άμεσα, τονίζουν οι Πράσινοι! Έχουμε μόνο 10 χρόνια για να διατηρηθεί τουλάχιστον η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1.5°C, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρέπει να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς οι πολιτικές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας κ.ά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τους πάγους να λιώνουν και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καταστρέψει τις ακτές και την οικονομία μας.
Γι’ αυτό οι Πράσινοι ζητούν να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η περίπτωση της Κύπρου, η «οικοπεδοποίηση» του Αιγαίου και του Ιονίου, ενέχουν και τον κίνδυνο να ανοίξει ένας επικίνδυνος κύκλος διεκδικήσεων συνεκμετάλλευσης και εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κερδισμένους μόνο τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. 
Μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι η άμεση μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία φιλική στο περιβάλλον, η αλλαγή των πολιτικών και του τρόπου ζωής μας και η παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!