Δώρα Αυγέρη: Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης θυμίζει το πολιτικό πείραμα των πρώτων μνημονίων

Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης θυμίζει  το πολιτικό πείραμα των πρώτων μνημονίων 
Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄Θεσσαλονίκης, αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Δώρας Αυγέρη, στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2020.
 
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, 
Συζητάμε για τον προϋπολογισμό  του 2020,  ενώ συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη της μνημονιακής περιπέτειας.
Κι ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από τα μνημόνια και τις συνθήκες χρεωκοπίας, ο πρώτος αυτός μετά από χρόνια προϋπολογισμός με κυβέρνηση τη ΝΔ, δυστυχώς, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που γέννησαν την κρίση και την επέτειναν.
Ο προϋπολογισμός αυτός της Κυβέρνησης της ΝΔ μοιάζει με το πολιτικό πείραμα των πρώτων μνημονίων, που λειτούργησε περισσότερο ως μέσο κοινωνικής πειθάρχησης παρά ως μέσο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι αυτό που εναγωνίως η ΝΔ και όσοι τη στηρίζουν προωθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο, από τον καιρό που ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση: ένα σχέδιο ολικής επαναφοράς στην «κανονικότητα» πριν από το 2015, όπως τη θέλουν οι λίγοι, οι πλούσιοι και οι ισχυροί της χώρας, αυτοί που ιστορικά και διαχρονικά κακοποιούν  τη λέξη «έθνος», αφού δε νοιάζονται ουσιαστικά για τις ανάγκες της κοινωνίας που το συγκροτεί.
Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός της ΝΔ έχει μια ιδιαιτερότητα, που αξίζει να σημειωθεί.
Ένας προσεκτικός αναγνώστης διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: στο ένα περιγράφονται -όπως θα ήταν αναμενόμενο- όσα άσχημα έρχονται απ' την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο άλλο, περιγράφονται τα καλά των κυβερνήσεων Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά μία έννοια ο προϋπολογισμός σας, κύριοι της κυβέρνησης, είναι αντιστροφή των προεκλογικών σας τοποθετήσεων, όπου για όλα έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πούμε, τότε λέγατε για «Τέταρτο Μνημόνιο Τσίπρα».
Όμως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, λέτε άλλα. Και σας διαβάζω αυτολεξεί:  «η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (...) με τη συνακόλουθη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer), δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμπέδωση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μέσω των αγορών» (Κεφάλαιο 3, σελίδα 47).
Είναι ένα παράδειγμα μόνο από τα πολλά, όπου μόνοι σας παραδέχεστε, αν μη τι άλλο, ότι παραλάβατε μια οικονομία με κύρος, σε άνοδο και τάξη.
Ας πάμε, όμως, στα άσχημα, δηλαδή στο ολόδικό σας μέρος.
Εδώ έχουμε άλλο ένα μοίρασμα στα δύο.
Από τη μια είναι τα λίγα που θέλατε ν’ ακούσουν οι πολλοί, γιατί  υποτίθεται θέλατε να δώσετε λίγες υποσχέσεις.
Από την άλλη, είναι τα πολλά και τα δύσκολα, που δεν θέλατε να ακουστούν και τα καταγράφετε τώρα, ετεροχρονισμένα, στον προϋπολογισμό.
Προεκλογικά είπατε για μείωση της φορολογίας. Όμως, στον προϋπολογισμό το μεγάλο όφελος από τις φοροελαφρύνσεις κατευθύνεται σε λίγες, μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Προεκλογικά κάνατε σημαία τη μεσαία τάξη. Όμως, στον προϋπολογισμό η μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων δεν βλέπει καμία ουσιαστική βελτίωση.
Σ' αυτά και άλλα παραδείγματα δεν βλέπει κανείς τόσο την πολιτική ασυνέπεια, όσο τον πολιτικό αμοραλισμό σας. Δεν βλέπει ένα πολιτικό όραμα που διαψεύδεται, αλλά μια πολιτική μέθοδο για την πάση θυσία (επανα)κατάκτηση της εξουσίας.
Ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι το οικονομικό εγχειρίδιο, πίσω από κάθε αριθμό του οποίου περιγράφεται μια κουλτούρα για την εξουσία.
Περιγράφεται το πώς η Δεξιά βάζει χωρίς αργοπορία τους περισσότερους και τα πάντα στην υπηρεσία λίγων κι εκλεκτών. Λίγους κι εκλεκτούς, τους οποίους βαφτίζει «αρίστους», μόνο και μόνο για να επιτείνει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να κατασυκοφαντήσει όσους εκτός από πραγματική αριστεία διαθέτουν και αγωνιστικό φρόνημα.
Εν τέλει, ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι ένα πολιτικό εγχειρίδιο, που διακηρύττει: «ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει».
Για τους πολίτες στον Δήμο Χορτιάτη-Πυλαίας, για παράδειγμα, στη Β’  περιφέρεια Θεσσαλονίκης από την οποία προέρχομαι, αυτό μεταφράζεται σήμερα στην ουσιαστική ανυπαρξία δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, για τους πολίτες πολλών άλλων περιοχών σε σχολικά κενά.
Για όλους, όμως, σηματοδοτεί την έκπτωση από τις αρχές και αξίες του κοινωνικού κράτους, που είναι μέρος των καλύτερών μας παραδόσεων.
Κι έχει ενδιαφέρον, ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εδώ να δούμε την τοπική διάσταση της νεοδημοκρατικής μεθόδου ή -ορθότερα- μεθόδευσης.
Σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνει -υποτίθεται- τα βάρη. Και μετά, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς, τα μετακυλύει σε τοπικό επίπεδο, λες και οι τοπικές κοινωνίες είναι το χαλάκι, κάτω από το οποίο η κεντρική εξουσία μπορεί να κρύβει τα ασυμμάζευτά της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα. η κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά την τήρηση καλών πρακτικών και παρά τους διασφαλισμένους πόρους για την εκκίνηση του προγράμματος, που είχε επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ προφασίζεται έλλειψη χρηματοδότησης και καταργεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την πραγματοποίηση αναγκαίων έργων στην περιφέρεια.
Αντ' αυτού, δημιουργεί μια νέα ειδική υπηρεσία διαχείρισης και εφαρμογής, απολύτως ελεγχόμενη από το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών. Ελέγχοντας τη χρηματοδότηση, εξαρτά τους ΟΤΑ από το περιβόητο «επιτελικό» κράτος και διαταράσσει τη σχέση των τοπικών διοικήσεων με τους πολίτες. Ευνοεί μια πελατειακή ιεραρχία, ένα «επιτελικό» κράτος μέσα στο «επιτελικό» κράτος, όπου το μαστίγιο είναι η υποχρηματοδότηση και το καρότο η προνομιακή πρόσβαση στον Υπουργό. Και ανοίγει την πόρτα σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα που διαχρονικά θέλουν να βάλουν χέρι σε υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα στους δήμους.
Ο καθένας μόνος του κι όποιος αντέξει, εκτός κι αν έχεις στο πλάι σου κάποιον υπουργό.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Όλα όσα ανέφερα παραπάνω, εμείς τα λέμε κοινωνική αδικία, η κυβέρνηση τα λέει «ευκαιρίες».
Με όσα η κυβέρνηση πρεσβεύει, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να περιμένουν να επανέλθει η κανονικότητα πρώτα για τους πλούσιους και ισχυρούς.
Και μετά, όπως προφητεύει το νεοφιλελεύθερο δόγμα, ο πλούτος θα διαχυθεί με έναν μαγικό τρόπο προς τα κάτω, με το κράτος σε ρόλο πελατειακού επιδιαιτητή.
Όμως, στον προϋπολογισμό της ΝΔ το κίνητρο προς τις επιχειρήσεις, που διαθέτουν ευκαιρίες, είναι ουσιαστικά να προβούν σε διανομή μερισμάτων και όχι σε επενδύσεις, που θα φέρουν ευκαιρίες στις παραγωγικές τάξεις. Με το κράτος να μεροληπτεί ταξικά υπέρ των εκλεκτών του.
Αν σας θυμίζει κάτι αυτή η προφητεία, αυτό είναι η εποχή πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Το έχουμε ξαναζήσει το έργο.
Θα προλάβω τον αντίλογο που επικαιροποιείται στις μέρες μας και λέει ότι, εν τέλει, αυτή τη νεοφιλελεύθερη λογική την πιστεύουν -πρόσκαιρα- και πολίτες που βρίσκονται στον ταξικό αντίποδα των λίγων ευνοημένων.
Η Αριστερά δεν αγνοεί τα σημεία των καιρών. Αλλά, και δεν ξεχνά -η ιστορία το έχει δείξει- ότι οι σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού παύουν, όταν η κοινωνία ναυαγεί στα βράχια των κοινωνικών ανισοτήτων. Και οι κοινωνικές ανισότητες είναι κάθε υποσημείωση σ' αυτό το σχέδιο νόμου!
Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπενθυμίσουμε τον κίνδυνο, αλλά θα προετοιμάσουμε και θα προκρίνουμε την προοδευτική πολιτική που τον εξουδετερώνει. Είμαστε εδώ για να καταψηφίσουμε ό,τι μας οδηγεί ξανά στις χειρότερες στιγμές του συλλογικού μας βίου.

Το link της ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?v=FUmU-eOp6cY&fbclid=IwAR3nhCyuiZdAbfbKG5dI-PVKFiYQpVNPdtJ-77L1P6xRsW5KOYCsEcbngRc
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!