Η τεχνητή νοημοσύνη στην έγκαιρη πρόληψη συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας



Η τεχνητή νοημοσύνη στην έγκαιρη πρόληψη συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας
H έγκαιρη πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον γεγονός. Αυτό κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου Personal Allergy TracerPAT με την ολοκλήρωση ειδικού  workshop με τίτλο : «State of the Art: Η τηλεπαρακολούθηση του αλλεργικού ασθενούς» . Το workshop διεξήχθη στην Καστοριά στις 29 Νοεμβρίου 2019. Κύριος σκοπός του ήταν η ανάδειξη της σημασίας της εξατομικευμένης παρακολούθησης ενός αλλεργικού ασθενούς και πως η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή του Internet of Things (ΙοΤ) μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη πρόληψη των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
Υπό τον συντονισμό των κκ Σ. Νικολετσέα, Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύνων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Δικτύων Αισθητήρων (ΕΕΔΑ) και Επιστημονικού Συμβούλου στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) και της κας Π.Ξεπαπαδάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, B' Παιδιατρικής Κλινικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, σημαντικοί ομιλητές έδωσαν το στίγμα της τεχνολογικής εξέλιξης στην παρακολούθηση του αλλεργικού ασθενούς.
·         Η σημασία του monitoring του αλλεργικού/ασθματικού ασθενούς. K. Κωστίκας,  Πνευμονολόγος, Ημερολόγια συμπτωμάτων – χρησιμότητα και χρηστικότητα; Ξ. Αγγελίδης,  Αλλεργιολόγος,
·         Αξιολόγηση με βάση τα χαρακτηριστικά της φωνής, Γρ. Σταϊνχάουερ,  υπεύθυνος εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ)
·         Η εφαρμογή του Internet of Things και της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση αλλεργικών κινησιολογικών χαρακτηριστικών, μέσω «έξυπνων» φορητών συσκευών, Π. Τζαμαλής, Research Engineer, Senior Developer, Ph.D. candidate – ΕΕΔΑ,  Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
·         Πλατφόρμα ανάλυσης και παρουσίασης δεδομένων αλλεργικών ασθενών, Α.Φουρλής R&D Project manager της Vidavo / Θ.Σουνάπογλου, Senior Software Engineer - Team Leader της Blockachain[nκ1] 
Το έργο PAT (Personal Allergy Tracer) είναι πολλά υποσχόμενο καθώς θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο, πληθοποριστικό σύστημα ηλεκτρονικής υγείας, για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του κάθε ασθενούς ατομικά, με βάση κινησιολογικά και ηχητικά χαρακτηριστικά, τον έξυπνο εντοπισμό της έξαρσης της ασθένειάς του και την τακτική ηλεκτρονική ενημέρωση του επιβλέποντος ιατρού.
Το πρότυπο σύστημα του PAT θα δοκιμαστεί κλινικά τον Μάϊο του 2020 σε μια περίοδο 16 μηνών σε ασθενείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών η «Σωτηρία».
Συνδιοργανωτές του workshop ήταν η Vidavo, που είναι ο συντονιστής του έργου και ο Καθηγητής κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος - Μονάδα Αλλεργιολογίας του ΕΚΠΑ που είναι επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.
Η Vidavo είναι μια πρωτοπόρος εταιρία στην ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικά προηγμένων, καινοτόμων λύσεων τηλεϊατρικής (e/m health), με πελάτες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει τεκμηριωμένα σημαντική 15ετή εμπειρία στην υλοποίηση και παροχή καινοτόμων λύσεων απομακρυσμένης διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, μέσω της υλοποίησης Ευρωπαϊκών έργων Τηλεϊατρικής αλλά και μέσω των συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς Υγείας, Ιδιωτικές κλινικές, Δήμους, Νοσοκομεία, Γηροκομεία και Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους σε Ελλάδα και Εξωτερικό..
To ΡΑΤ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!