Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων για τα σχολικά γεύματα


Ως Ομοσπονδία  είμαστε από τους πρώτους, που από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αναδείξαμε το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών,  ειδικά σε περιοχές όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών. Διατυπώσαμε συγκεκριμένα  αιτήματα για τη σίτιση και την κοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου που, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής  από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, παίρνει  δραματικές  διαστάσεις.
Στην σημερινή σχολική χρονιά στην «κανονικότητα» που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ  έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι φτάσαμε τέλη Γενάρη και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το ήδη κουτσουρεμένο σχολικό γεύμα που δινόταν στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές της Θεσσαλονίκη. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υλοποιηθεί, έστω καθυστερημένα το πρόγραμμα, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει.
Από την πρώτη στιγμή το γονεϊκό κίνημα έθεσε τους όρους για το πως θα πρέπει να δίνονται τα σχολικά γεύματα δηλαδή ενιαία με ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και χωρίς μεσάζοντες
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες των οικονομικών συμφερόντων ιδιωτών που μπλοκάρουν την διαδικασία και μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να πάρει θέση και αφήνει χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα από την αρχή του χρόνου.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες τόσο στην επιπλέον κοστολόγηση και επιβάρυνση των προϋπολογισμών όσο και στην ίδια την ποιότητα των προγραμμάτων.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι με τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ξεκινήσουν  και πάλι τα γεύματα στα σχολεία που έχει σταματήσει και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε  να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλα τα  σχολεία της Περιφέρειας  Κ.Μακεδονίας.
Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας  άμεσα  λειτουργήσει το Πρόγραμμα και θα πρέπει...
  • Να φροντίσει για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
  • Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και  προσωπικού καθαριότητας.
  • Να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων, απαιτείται ιδιαίτερα αυστηρός υγειονομικός έλεγχος από τους αντίστοιχους αρμόδιους κρατικούς φορείς και όχι από τους εκπαιδευτικούς.
  • Να περιλάβει στις δηλώσεις των γονέων την επιλογή οι μαθητές κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο να παίρνουν μαζί τους το φαγητό, εφόσον αυτό φτάνει στις σχολικές μονάδες συσκευασμένο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!