Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ : Τι ενέργειες έγιναν μέχρι τώρα - Συστράτευση όλων των δυνάμεων παρά την πανδημία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ RDF-SRF ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΙΤΑΝ
Αγαπητοί συμπολίτες,
Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του φονικού ιού στη χώρα μας και η πανδημία συνεχίζεται. Κι ενώ ζούμε ιστορικές, τραγικές στιγμές για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία, με συστράτευση πολιτών και οργανωμένης πολιτείας στον ΤΙΤΑΝΙΟ αγώνα να περιορίσουμε τη διασπορά του Covid -19, καλούμαστε στη δυτική Θεσσαλονίκη να διαχειριστούμε ένα εφιαλτικό σενάριο, που αφορά όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Πριν από πέντε 24ωρα, παρέλαβα ως Δήμαρχος Παύλου Μελά, ένα έγγραφο από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δρομολογεί, έπειτα από αίτηση της εταιρείας, την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης καύσης δευτερογενών απορριμμάτων RDF-SRF στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με έδρα στη ΔΚ Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά. Αυτοί λοιπόν που παίζουν κρυφτούλι χρόνια τώρα με την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεώρησαν ότι τώρα, που χάνεται όλος ο πλανήτης, είναι η ευκαιρία τους να ξεμπερδεύουν μια και καλή με όλους εμάς που αναπνέουμε σε αυτό τον τόπο και να σπείρουν στις γειτονιές μας αέριους ρύπους, αιωρούμενη τέφρα και τοξικά μέταλλα.
Πριν από 6 μόλις μήνες (30/9/2019) με ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παύλου Μελά, είπε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων και εναλλακτικών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης. Γυρίζοντας το χρόνο πιο πίσω θα διαπιστώσει κανείς ότι ΟΜΟΦΩΝΗ ήταν πάντα η άρνηση από τα δημοτικά συμβούλια και τοπικούς φορείς και ισχυρές οι αντιδράσεις κάθε φορά που έγιναν παρόμοιες προσπάθειες από τη συγκεκριμένη εταιρεία για να πάρει την πολυπόθητη άδεια.
Η σημερινή διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, σταθερά και αταλάντευτα στέκεται απέναντι σε όσους φαντάζονται ότι μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της. Εφαρμόζουμε πράσινη πολιτική στην πράξη, με μια σειρά βέλτιστων ενεργειών στη διαχείριση απορριμμάτων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά μας. Εμείς το δάκτυλο δεν το κουνήσαμε ποτέ σε κανέναν, δεν προσδοκάμε εντυπώσεις και πρόσκαιρες ανάσες στον αγώνα για δημοφιλία. Δεν έχουμε έγνοια να γινόμαστε πρόσκαιρα αρεστοί στους συμπολίτες μας. Δίνουμε τίμιους αγώνες, υπεύθυνα, μεθοδικά, σεβόμενοι νόμους και επιδιώκοντας συνεργασίες με την πολιτεία και τους θεσμούς της. Έτσι πράξαμε και τώρα και αμέσως μετά το πέρας της 25ης Μαρτίου, σε αυτές τις λίγες ώρες, δρομολογήθηκαν τάχιστα τα εξής:
• Με απόλυτη ομοφωνία, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, είπαν ΟΧΙ στο σχέδιο καύσης σκουπιδιών του ΤΙΤΑΝ σε σύσκεψη που έγινε στις 26/3/2020 στο Δημαρχείο μας.
• Εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του ζητάμε να μας δοθεί το βήμα της δημοκρατίας, το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορούμε να συμμετέχουμε και να δηλώσουμε εμείς και οι πολίτες μας με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις μας για την άδεια που θέλει να πάρει η ΤΙΤΑΝ ΑΕ. Την επιστολή συνυπογράφουν άξιοι αυτοδιοικητικοί, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι Δήμαρχοι Κορδελιού - Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Η διαμαρτυρία μας κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
• Προηγήθηκαν προσωπικές μου επιστολές στους βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, στον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στην εκπρόσωπο του πρωθυπουργού στη πόλη μας Μαρία Αντωνίου και στους κυρίους Νικόλαο Νίτσα Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Τσακούμη Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Παράσχο Μελίδη Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ.
• Μετά από ουσιαστική συνεργασία και μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Δημάρχους Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, προωθήσαμε κοινή επιστολή προς τους βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και επιβεβαιώσαμε την επιθυμία μας για συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (Ιατρικός Σύλλογος, ΤΕΕ/ΚΜ, Δ.Π.Θ). Επιπλέον αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε ομάδα εμπειρογνωμόνων με συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, επιδιώκοντας τη νομική και επιστημονική τεκμηρίωση σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε ερμηνεία και ‘’παρερμηνεία’’ του νόμου.
• Ενημερώσαμε με δύο δελτία τύπου την Πέμπτη (26/3/2020) και την Παρασκευή (27/3/2020) τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης που για μια ακόμη φορά στάθηκαν πολύτιμοι συμπαραστάτες στις αγωνίες μας και αρωγοί στη διάδοση του θέματος, σε μια δύσκολη συγκυρία που ο κορωνοϊός κατέχει δικαίως το μονοπώλιο στο ενδιαφέρον του κόσμου.
• Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επαφές με συλλόγους και ομάδες που χρόνια στηρίζουν περιβαλλοντικούς αγώνες και οδεύουμε με βεβαιότητα στη δημιουργία ισχυρότατου μετώπου και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, θα πετύχουμε το στόχο μας, έστω και χωρίς φυσική παρουσία λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση, προσφέρεται για αγώνα ουσιαστικό και νικηφόρο με αιφνιδιασμούς, εκπλήξεις και υπερβάσεις.
Θα ήθελα όμως απευθυνόμενος στο Δ.Σ. της βιομηχανίας, να αναλογιστούν και να αναρωτηθούν, αν σε μια δραματική χρονική στιγμή για την Παγκόσμια Υγεία σε όλο τον πλανήτη, αρμόζει ένας τέτοιος χειρισμός, σε μια εταιρεία που συμπληρώνει φέτος 118 χρόνια ζωής και θεωρούσε καμάρι της να εκδίδει τους ‘’ΤΙΤΑΝΕΣ’’ με «κοινωνικούς απολογισμούς και αναφορά σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανθρωποκεντρική αντίληψη, προσήλωση στις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης με πυξίδα τον σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον».
Η πολιτεία και οι νόμοι θα γείρουν τη ζυγαριά προς το καλό και δίκαιο.
Ο αγώνας αυτός θέλει συλλογικότητα και όχι διχαστικές κραυγές. Καλή δύναμη!


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!