"Λαϊκή Συσπείρωση" Νεάπολης-Συκεών: Πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση του λαού και την προστασία των εργαζομένων


"Λαϊκή Συσπείρωση" Νεάπολης-Συκεών: Πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση του λαού και την προστασία των εργαζομένων


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης Συκεών, από το ξεκίνημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ζητάει από τη διοίκηση του Δήμου να παρθούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών.
Μετά μάλιστα από επισκέψεις των εκλεγμένων συμβούλων της σε χώρους εργασίας και μετά από συζητήσεις με τους εργαζόμενους, όπου διαπιστώθηκε σωρεία προβλημάτων και ελλείψεων ακόμη και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, απαίτησε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Διοίκηση του Δήμου όμως προτίμησε κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής.
Αντί να συζητήσει επί των προτεινόμενων συγκεκριμένων μέτρων, προχώρησε στην ίδρυση «Επιτροπής Διαχείρισης Επιδημιολογικής Κρίσης», η οποία ακόμη δεν έχει συγκληθεί, ούτε καν έχει ανταλλάξει απόψεις – έστω και τηλεφωνικά – παρά τον εξαιρετικά επείγοντα λόγο της ίδρυσής της.
Μετά από όλα αυτά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης-Συκεών, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό του Δήμου μας, δημοσιεύει την πρότασή της για τα επείγοντα και αναγκαία μέτρα που χρειάζεται άμεσα να παρθούν.

Για την καθαριότητα και απολύμανση
Θεωρούμε πως η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου – η περιφορά δηλαδή ενός ειδικού συνεργείου απολύμανσης σε διαφορετικούς χώρους, μία και μοναδική φορά για κάθε χώρο, με τη συνοδεία μάλιστα δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ να «αποθανατίζουν» τα στελέχη της διοίκησης – όχι μόνο δεν συμβάλει στην προστασία εργαζομένων και κοινού αλλά αντίθετα δημιουργεί ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας και εφησυχασμού.
Το μόνο που προσφέρει είναι ο εντυπωσιασμός και η προβολή.
Θα είχε νόημα αν αυτό επαναλαμβανόταν κάθε ημέρα.
Κανένας εξάλλου δεν πλένει τα χέρια του μόνο μια φορά.
n  Αυτό που χρειάζεται σε χώρους όπου συχνάζουν πολίτες, είναι να υπάρχει ένας συνεχής καθαρισμός επιφανειών (τραπέζια, πόμολα, τοίχοι, κλπ) με τα κατάλληλα καθαριστικά-απολυμαντικά υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος του κτηρίου, να υπάρχει συνεχόμενα και για όλη τη διάρκεια λειτουργίας, ένας ή περισσότεροι καθαριστές-ριες, με τα απαιτούμενα ατομικά μέσα προστασίας τους.
n  Σε χώρους συνάθροισης εργαζομένων, πριν και μετά την εργασία τους (πράσινο, καθαριότητα, μικροέργα, κλπ) χρειάζεται σε καθημερινή βάση να γίνεται ο ίδιος καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.
n  Για όσο διάστημα λειτουργούν ακόμη οι «λαϊκές αγορές» χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος τήρησης των μέτρων ασφαλείας από επαγγελματίες και κοινό (αποφυγή συνωστισμού, οι επαγγελματίες να φοράνε όλοι γάντια και μάσκες, να υπάρχουν συσκευασίες με αντισηπτικά, κλπ). Στη λήξη κάθε λαϊκής, να γίνεται αμέσως καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.
n  Διενέργεια απολυμάνσεων ανά τακτικά διαστήματα σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
n  Χρειάζεται να παρακολουθείται συνεχώς για να μην λείπουν, σε όλους τους χώρους και υπηρεσίες του Δήμου, τα αναγκαία αναλώσιμα (απολυμαντικά, χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, κλπ) για εργαζόμενους και πολίτες.

Εκτός των παραπάνω, αλλά και όλων των υπολοίπων προτάσεων που έχουν γίνει ως τώρα, χρειάζεται να παρθούν και συγκεκριμένα διοικητικά και οργανωτικά μέτρα.
Με βάση εγκυκλίους του Υπουργείου, η διοίκηση του Δήμου οφείλει να κάνει καταγραφή κατοίκων που αδυνατούν να μετακινηθούν όπως και κατοίκων άπορων και οικονομικά αδύναμων, ώστε να εξυπηρετηθούν με δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης.
Επομένως χρειάζεται:
Ø  Να ενημερωθούν οι πολίτες, με κάθε πρόσφορο τρόπο (δημοσιεύσεις στο site του Δήμου και στα ΜΜΕ, ηλεκτρονική ενημέρωση μαζικών φορέων, ηχητικά μηνύματα από μετακινούμενα οχήματα, κλπ) ώστε να δηλώσουν  πόσοι χρειάζονται αυτή την βοήθεια.
Ø  Να γίνει η απαιτούμενη καταγραφή και να γνωρίζουμε το μέγεθος του αριθμού των συμπολιτών μας που χρειάζεται αυτή τη βοήθεια.
Ø  Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" που θα σηκώσει και το κύριο βάρος της εξυπηρέτησης αυτών των αναγκών ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
Ø  Να ελεγχθεί ο στόλος των αυτοκινήτων που θα χρειαστεί.
Ø  Να εκταμιευτεί το αναγκαίο ποσό χρημάτων και να γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών.

Εκτός όμως από τις εγκύκλιους του Υπουργείου, χρειάζεται να παρθούν και άλλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.
Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει:
ü  Αναστολή πληρωμών πάσης φύσεως οφειλών των πολιτών προς τον Δήμο (φόροι, τέλη, πρόστιμα. κλπ) για όσο διάστημα συνεχίζει η κρίση της πανδημίας.
ü  Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ü  Απαλλαγή τροφείων σε όσους γονείς έχουν παιδιά σε παιδικούς - βρεφικούς σταθμούς του Δήμου, με πληρωμή. Επιστροφή χρημάτων σε όσους έχουν ήδη πληρώσει.
ü  Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
ü  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
ü  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.) για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.
ü  Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
ü  Να δοθεί οικονομικό βοήθημα σε όλους τους σχολικούς τροχονόμους.
ü  Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την οικονομική βοήθεια άπορων και φτωχών οικογενειών και πλάτεμα σε περισσότερες οικογένειες.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους
Για τους εργαζόμενους, που σηκώνουν έτσι κι αλλιώς το βάρος της δουλειάς, χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και για την αποφυγή διασποράς του ιού.
·         Κανένας εργαζόμενος να μη πάει στη δουλειά του χωρίς τα ενδεικνυόμενα Μέτρα Ατομικής Προστασίας.
·         Στους χώρους εργασίας τους να υπάρχουν όλες οι προαναφερόμενες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τους.
·         Να υπάρχει καθημερινή παρουσία και φροντίδα Ιατρού Εργασίας. Να προσληφθούν άμεσα και άλλοι γιατροί που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας όλων των εργαζομένων, σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως και τη συνεχή και συνεπή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
·         Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε το έργο των γιατρών εργασίας να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό.
·         Να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις που έγιναν από το Σωματείο των εργαζομένων.

Στο «Δημοτικό Σχέδιο Δράσης» της διοίκησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη, ούτε μία αναφορά για τις εγκληματικές ελλείψεις που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από αναλώσιμα υλικά και προστατευτικά μέσα.
Ούτε μία φράση για την ανάγκη επαναλειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που συνεχίζουν να είναι κλειστές.
Σήμερα αποτελεί στάση ευθύνης κάθε δημοτικού συμβούλου να υψώσει κραυγή διαμαρτυρίας γι αυτή την κατάσταση, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού αντί να στοιχίζεται πίσω από αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση
·         Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της κρίσιμης κατάστασης.
·         Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας,  νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό.
·         Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
·         Να επιταχτούν άμεσα χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
·         Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
·         Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την ενίσχυση της υποδομής του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
·         Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
·         Να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Να γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις στάσεων και λεωφορείων.
·         Να παρθούν μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
·         Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους.


«Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης Συκεών
Βέλλης Χαράλαμπος
Σταματίου Χρήστος


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!