Η ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων απο την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κ Μακεδόνίας


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
http://omegokmak.blogspot.gr ,   omegokmak@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΤΙΤΑΝ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την καύση απορριμμάτων RDF και SRF, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας λέει ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία που εν μέσω πανδημίας , μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και χώρες όλου του κόσμου, έρχεται η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διαμεσολαβητή ενημέρωσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κινούν τις τελευταίες μέρες ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η εταιρεία ΤΙΤΑΝ να πάρει την πολυπόθητη, εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.
Είναι δεκάδες οι φωνές από συλλόγους και ενώσεις που εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική που στόχο έχει να επιβεβαιώσει τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο έχουν  την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενός κλάδου που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο σε εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  καθησύχαζε τους γονείς  κάνοντας λόγο για αναρμοδιότητα σε επανειλημμένες προτάσεις συλλόγων φορέων για συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να απαντάει κανείς πόσο καρκίνο θα αναπνέουν μέχρι τότε τα παιδιά μας για να πλουτίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση

 Με τους αγώνες μας έχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως δεν συμβιβαζόμαστε με τα επιχειρηματικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη στις γειτονιές μας και αποτελούν κομμάτι των συνολικών σχεδιασμών στην δυτική Θεσσαλονίκη  που έχουν στο επίκεντρο το πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες καταδικάζοντας την ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Εμείς και τα παιδιά μας ζούμε σε γειτονιές αποκλεισμένες από χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης που είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι εμπορευματοποιημένοι.. Η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στο Τιτάν Ευκαρπίας  είναι συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες διαχρονικά της κυβερνήσεις  που δίνει την δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να βάζουν πάνω από την υγεία των κατοίκων, τα κέρδη τους χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.


ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ
ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!
Διεκδικούμε όσα μας αξίζουν. Βάζουμε μπροστά τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού μας.
Απαιτούμε:
·         Να σταματήσει τώρα η διαδικασία αδειοδότηση της καρκινογόνας καύσης RDF-SRF στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Ούτε σκέψη στο ενδεχόμενο καύσης απορριματογενών αποβλήτων RDF και SRF σε κανένα σημείο της πόλης. Να ανακληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αδειοδοτεί την καύση RDF/SRF. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

·         Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά να θέσει σε εφαρμογή το ομόφωνο ψήφισμά του, που αποφάσισε στις 30-9-2019. Να κρίνει ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ την καύση σκουπιδιών και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα από την κωλυσιεργία που επέδειξαν.

·         Με ευθύνη του κράτους και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ' τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Με τον ίδιο τρόπο να πραγματοποιηθεί και επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό.

·         Να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών να κάνουν επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή μας και να ερευνήσουν τις συνέπειες από τη συσσωρευτική ρύπανση. Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό. Όποια πιθανή χωροθέτηση νέας δραστηριότητας που θα καλύπτει υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες να γίνει με επιστημονικά κριτήρια με αποκλεισμό του ενδεχόμενου σύγκρουσης χρήσεων γης και με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.

·         Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

·         Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων στον Όμιλο απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας.
Καλούμε όλες τις Ενώσεις ,όλους τους  Συλλόγους Γονέων, να ενημερώσουν άμεσα, τους γονείς και τους μαθητές.


Δεν περιμένουμε ούτε λεπτό! Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία των παιδιών μας και την δική μας!
Τα σύγχρονα δικαιώματα μας δεν παζαρεύονται!!!
Γραφείο τύπου
 6/4/2020


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!