Ο πράσινος πνεύμονας του Καρατάσιου ασπίδα για τον κάθε κορονοιό [βίντεο]



ρεπορτάζ avatonpress.gr

Τα τελευταία 15 χρόνια στην πολύπαθη και υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά Δυτική Θεσσαλονίκη άρχισε να φυτρώνει μια ελπίδα. Με όραμα τη διεκδίκηση ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου συνολικής  έκτασης 689 στρεμμάτων διοργανώνονται κάθε χρόνο από συλλόγους και θεσμικούς φορείς δεκάδες  πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές και εθελοντικές δράσεις..

Το καταπράσινο πλέον πάρκο Καρατάσιου μέσα στον αστικό ιστό αποτελεί αγαπημένο τόπο προορισμού για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που θέλουν να ξεφύγουν από τη βοή της πόλης, το τσιμέντο και την άσφαλτο που έχουν κατακλύσει τα πάντα. Μπορεί διαχρονικά οι Κυβερνήσεις και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να αρνούνται να παραχωρήσουν  το χώρο στον Δήμο Παύλου Μελά και στην Τοπική Κοινωνία, αλλά αυτό δεν απογοητεύει τους φίλους του Καρατάσιου.
Ύστερα από την τραγική εμπειρία που είχαμε όλοι μας, του εγκλεισμού στα σπίτια μας λόγω του κορονοιού, η ανάγκη για την έξοδο σε χώρους εκτός κατοικίας συνήθως για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδηλασία, ήταν αναγκαία όσο ποτέ. Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όμως την δυνατότητα αυτή ο κάθε πολίτης όταν δεν υπάρχει στην περιοχή του ελεύθερος χώρος πρασίνου κατάλληλος για τέτοιες δραστηριότητες; 

Είναι γνωστή η πολύμηνη διαβούλευση του δήμου Παύλου Μελά, η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, ένα χρόνο περίπου πριν, τον Μάρτιο του 2019 και οι προτάσεις που αναφέρονται σε στέγαση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε  κτίρια του πρ. στρατοπέδου, την δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής  την  λειτουργία αναψυκτηρίων,  παιδικών χαρών, την προώθηση του μαζικού αθλητισμού με δημιουργία υποδομών,  ανάπτυξη της αλληλέγγυας οικονομίας που ήδη υπάρχουν οι Περιαστικοί Καλλιεργητές, κ.ά.

Το πρόβλημα αυτό ανοίγει ξανά το κεφάλαιο για την σοβαρή έλλειψη των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου  και αναψυχής σε πολλές περιοχές και θέτει το ζήτημα της δημιουργίας αλλά και προστασίας και ανάδειξή τους. Η κατάσταση είναι απογοητευτική στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη και με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο μόλις 2.7 τ.μ., όταν το κατώτατο επιτρεπτό διεθνές όριο είναι 10 τ.μ. ανά κάτοικο.

Τον τελευταίο καιρό με την πρωτόγνωρη κατάσταση αποκλεισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, οι καταπράσινες και αχανείς εκτάσεις και διαδρομές πεζοπορίας του πάρκου Καρατάσιου αποτέλεσαν  την κοντινή διέξοδο ανάσας και απόδρασης των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης.  Όταν σε μεγάλες ευρωπαικές πόλεις σχεδιάζονται μεγαλύτεροι χώροι άθλησης, ποδηλατόδρομοι, δρόμοι με μεγαλύτερα πεζοδρόμια, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που  συνθέτουν τον «ζωτικό χώρο» του ανθρώπου, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι πόλεων και οικισμών και οι κοινόχρηστοι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου που στόχο έχουν την ελεύθερη και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, στην χώρα μας  η συζήτηση τόσα χρόνια έχει άλλους στόχους .


Το avatonpress.gr σε αυτό το πλαίσιο μίλησε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται μέσα από συλλόγους και φορείς για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση του Καρατάσιου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Ο κάθε ένας με τη σειρά του καταθέτει τις απόψεις του και την εμπειρία του  από τις δράσεις που αναπτύσσει μέσα στο Καρατάσιου με κοινή συνισταμένη την απόδοση του πρώην στρατοπέδου στον δήμο Παύλου Μελά και  κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία.
Στα βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζονται δηλώσεις των πολιτών, κ Αντώνη Καράγιωργα, βιοχημικού ΑΠΘ και περιαστικού καλλιεργητή, του Γιώργου Τσαρσιταλίδη, προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης, του Φώτη Πόζογλου, γυμναστή και προπονητή των Ακαδημιών Φοίνικα Πολίχνης, του Μάκη Αβράμογλου, εθελοντή Καρατάσιου και περιαστικού καλλιεργητή και του Σάκη Λαζαρίδη, αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά.















Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!