Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κ. Μακεδονίας προς Συλλόγους, Ενώσεις Γονέων και Εκπαιδευτικούς για κινητοποιήσειςΤο ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων K.Μακεδονίας χαιρετίζει το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που δήλωσε την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο στον νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία όσο και στην τροπολογία της κυβέρνησης για χρήση κάμερας μέσα στην τάξη

Μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μια σειρά από νέες ρυθμίσεις που στέκονται απέναντι από το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί Ενώσεις Συλλόγους Γονέων σε ημέρα δράσης και ενημέρωσης των Γονιών  για τα παρακάτω θέματα:
·         Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Εν μέσω πανδημίας και υποχρεωτικού εγκλεισμού, με συστάσεις για ατομική ευθύνη και αυτοσυγκράτηση, η Κυβέρνηση καταθέτει ένα ταξικό πολυνομοσχέδιο. Που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, μιας και η αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη, η τράπεζα θεμάτων, η πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α Λυκείου, η αύξηση εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, η κατάργηση της 2ης εξεταστικής του Ιουνίου, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η επαναφορά των πολυήμερων αποβολών, η επαναφορά της αναγραφής διαγωγής στο απολυτήριο, το ηλικιακό όριο στα ΕΠΑΛ, η εισαγωγή εργαστηριών δεξιοτήτων, είναι μέτρα που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση. 

Για τους όρους ανοίγματος των σχολικών μονάδων.


Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη» μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών, κρύβοντας μεθοδικά τις κρατικές ευθύνες ή τις μεταφέρουν στις σχολικές επιτροπές, δηλαδή παίρνουν για τις σημερινές έκτακτες ανάγκες τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα με κρατική ευθύνη και έκτακτη χρηματοδότηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα  υλικά ατομικής υγιεινής που έχουν δοθεί στα σχολεία δεν επαρκούν ούτε για μια βδομάδα, ενώ μπαίνουν σοβαρά ζητήματα με τις μεταφορές των μαθητών.
Αναρωτιόμαστε τι κάνει η κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα όπως:
Μόνιμο προσωπικό από καθαρίστριες στα σχολεία; 
Μέτρα για την εξασφάλιση του ανοίγματος των σχολείων την νέα χρονιά(νέα σχολεία –αίθουσες με όρους που θα εξασφαλίζουν την υγεία των μαθητών);                                                                         
Μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά;                      
Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση;                                                                                                         Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτικήδιαδικασία;                                                                                                                 Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που καθημερινά συζητιούνται ανάμεσα στους γονείς και αποτελούν  διεκδικητικό πλαίσιο για όλους τους συλλόγους γονέων.

·         Για την τροπολογία που αφορά την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από την σχολική τάξη.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 8/5 ψηφίστηκε ρύθμιση η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών για την online παρακολούθηση του μαθήματος, με πρόσχημα την αδυναμία μαθητών να προσέρχονται στο σχολείο λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκτός πανδημίας (απρόβλεπτες καταστάσεις!!). Ειδικά με τη ρύθμιση για τις κάμερες και τα on – line μαθήματα ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στην τάξη είναι μονόδρομος για την εξ-αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών/τριών που αδυνατούν, για λόγους υγείας, να προσέλθουν στο σχολείο, είναι έωλο και ψευδές. Πρώτον γιατί εσκεμμένα επιχειρεί να ταυτίσει την εξ-αποστάσεως εκπαίδευση με τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ενώ είναι γνωστό πως αποτελούν δύο διακριτές διαδικασίες με τους δικούς τους παιδαγωγικούς κανόνες και ισορροπίες. Και δεύτερον γιατί υπάρχει η δυνατότητα, να αξιοποιήσει σχεδιασμένα και συστηματικά, το τεράστιο δυναμικό των εκπαιδευτικών που διαθέτει η ελληνική κοινωνία και συστηματικά όλες οι κυβερνήσεις το  κρατούν εκτός εκπαίδευσης παρά τις τεράστιες ανάγκες.

·         Επιστροφή χρημάτων λόγο αναβολής των σχολικών εκδρομών

Με ευθύνη του υπουργείου, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αρνούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων γονιών, μέσα  σε μια πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώναμε με κλειστά σχολεία,  την ίδια περίοδο που αγωνιούσαμε για το πώς θα γίνουν τα μαθήματα, πως θα εξασφαλίσουμε επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, σ αυτές την πρωτόγνωρη κατάσταση τα ταξιδιωτικά γραφεία παρακρατούν  τα χρήματα των εκδρομών με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Καλούμε Συλλόγους, Ενώσεις Γονέων και Εκπαιδευτικών

Συνεχίζουμε στην πάλη μας, με τοπικές κινητοποιήσεις στους Δήμους και τα σχολεία της περιοχής  μας , συντονίζοντας την μαζική και οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης, μαζικά  να συμμετέχουν στην ενημέρωση όλων των γονιών, όλου του κόσμου, στις γειτονιές στις πλατείες στα πάρκα  ,προκειμένου να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις που αφορούν τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών μας.
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ)

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!