Η εσφαλμένη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης ένα ακόμη πλήγμα στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας

Η εσφαλμένη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης
ένα ακόμη πλήγμα στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας

Με πρόσφατο έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος - Βιομηχανίας - Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ εγκρίνεται η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε περιοχή κοντά στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ Μαυροράχης μέσα στην οικολογικά ευαίσθητη Γ’ Ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.

Είναι το δεύτερο χτύπημα που δέχεται η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης μετά και την προκλητική απόφαση για αδειοδότηση καύσης απορριματογενών  καυσίμων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Νέα Ευκαρπία.  Μάλιστα, φαίνεται ότι οι δύο αποφάσεις εντάσσονται στην ίδια λογική, αφού σύμφωνα με την προτεινόμενη χωροθέτηση, η ΜΕΑ αυτή θα εξυπηρετεί, όχι μόνο τους δέκα δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας από το νομό Κιλκίς, παράγοντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους  δευτερογενούς καυσίμου, πολύ χρήσιμο αν όχι απαραίτητο για καύση και στην προαναφερθείσα τσιμεντοβιομηχανία. Ακόμη, η λογική της συγκεκριμένης χωροθέτησης δεν φαίνεται να ακολουθεί τεχνοοικονομικά κριτήρια σε ότι αφορά τις αποστάσεις εξυπηρέτησης των παραπάνω περιοχών.  

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο ΦΟΣΔΑ δρουν συντονισμένα και δυστυχώς με οδηγό την καταστρατήγηση του Δημόσιου συμφέροντος, την ακύρωση της ανακύκλωσης στην πράξη και εν γένει της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αυτή έχει καθοριστεί από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει αδιαφορία σε ότι αφορά τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής, της Δημοτικής αρχής, της γνωμοδότησης του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, για το υπέρμετρο δημόσιο κόστος που θα προκαλέσει η επιλογή της συγκεκριμένης χωροθέτησης, αλλά κυρίως για την περαιτέρω υποβάθμιση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων των λιμνών της Θεσσαλονίκης, που ήδη υποφέρουν από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα. Για άλλη μια φορά αγνοούνται προκλητικά οι μετρήσεις ρύπων στην προστατευόμενη περιοχή από τη δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο επικεφαλής της "Οικολογίας - Πράσινης Λύσης" και περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: "Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προτεινόμενη χωροθέτηση της ΜΕΑ Μαυροράχης μιας και αυτή η απόφαση φαίνεται να πάρθηκε ξεκάθαρα με μη στέρεα τεχνοοικονομικά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή, με προηγούμενη μεγάλη επιβάρυνση, λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ επί σειράς ετών. Η εμμονή για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) μόνο σε ότι αφορά τις κεντρικές ΜΕΑ, αφήνοντας στις καλένδες όλα τα υπόλοιπα έργα και δράσεις (όπως η δημιουργία πράσινων σημείων και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων αλλά και της ανακύκλωσης στην πηγή) μας δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας εις βάρος του πολίτη και του περιβάλλοντος.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!