Τον κίνδυνο καταστροφής του Σέιχ Σου επισημαίνει η παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης Νεάπολης Συκεών


“Αντισώματα” για τις Ευθύνες τους


Η καταστροφή του περιαστικού  δάσους του Σέιχ Σου εξαπλώνεται δυστυχώς, με τεράστιο τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής του καταστροφής είτε από τη συνεχιζόμενη δράση του φλοιοφάγου εντόμου «Tomicus piniperda» είτε από πυρκαγιές.
Η δασοκτόνα πολιτική, που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, αποτελεί την κύρια αιτία αυτής της κατάστασης.
Μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών και την επιδίωξη διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτά.
Σ αυτή τη βάση απαξιώνεται και το δάσος του Σέϊχ Σου, ένας λόφος τον οποίο διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κατασκευαστικό τομέα τον “βλέπουν” ως έναν εν δυνάμει οικισμό πολυτελών κατοικιών, που με διάφορους τρόπους διαχρονικά επιδιώκουν να αποχαρακτηρίσουν.
Αυτή την πολιτική υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, όσο και η Τοπική Διοίκηση (Περιφερειάρχης κ Δήμαρχοι).
Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και η ελάχιστη χρηματοδότηση των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών, η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, η ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου.
Έτσι τα δάση εγκαταλείπονται στο έλεος των ασθενειών και των πυρκαγιών, με αποσπασματικά και τελευταίας στιγμής μέτρα σε βάρος της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Γι αυτή την κατάσταση, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και Δήμοι, αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες προσπαθώντας να τις φορτώσουν ο ένας στον άλλον.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Δανιηλίδης επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για «καθυστέρηση» και «πλημμελή οργάνωση», ενώ η δεύτερη ανταπαντά πως «από τα μέσα Απρίλη ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση».
·        Η ψεύτικη αντιπαράθεσή τους προσπαθεί να αποκρύψει την μοναδική αλήθεια, ότι ο δρόμος ανάπτυξης με κριτήριο τη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, τον οποίον όλοι αυτοί υπηρετούν, είναι αντίθετος με την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία και του Σέϊχ Σου και όλων των δασικών οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος γενικότερα, με τις λαϊκές ανάγκες.
·         Γι αυτό άλλωστε και όλοι τους κουβέντα δεν έχουν να πουν όταν ψηφίζονται οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι (όπως ο πρόσφατος που ψηφίστηκε στην βουλή), με τους οποίους στην ουσία συμφωνούν μαζί τους.
Το Σέϊχ Σου έχει ανάγκη από ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει μια συνολική μελέτη διαχείρισης και την εκτέλεση των προτεινόμενων δασοτεχνικών έργων που θα πρέπει, να εκτελεσθούν από την αρμόδια δασική υπηρεσία κι όχι να αποτελέσει αφορμή για πανηγύρι εταιρειών και όχι μόνο

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εξέδωσε μια “δακρύβρεχτη” ανακοίνωση για τον υπαρκτό κίνδυνο που διατρέχει το Σέιχ Σου.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Δανιηλίδης θέλει να «δικαιώνεται πλήρως» για την «κραυγή αγωνίας που εξέπεμπε από το 2018»!!!
Πομπώδης και υποκριτικές εκφράσεις με στόχο να κουκουλώσει τη δική του ευθύνη όπως και τη συμφωνία του με τις δασοκτόνες πολιτικές.
·         Γιατί άραγε τόσα χρόνια ο κ. Δανιηλίδης δεν κατήγγειλε τους δασοκτόνους νόμους που ψήφιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;
·         Που ήταν τόσα χρόνια ο κ. Δανιηλίδης όταν οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούσαν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, ψάχνοντας να καλύψουν τα τεράστια κενά με εθελοντές; 
·         Γιατί τόσα χρόνια δεν κινητοποιούσε μαζικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις για να χρηματοδοτηθούν μελέτες και ενέργειες πραγματικής βοήθειας του δάσους;
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», από τη συζήτηση ακόμη του προϋπολογισμού, είχε αναδείξει την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης για δράσεις πυροπροστασίας χώρων πρασίνου και βλάστησης του Δήμου.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει παραστατικότατα την πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια.
Τα χρήματα που έπαιρνε ο Δήμος – για τέτοιου είδους δράσεις – μέσω των κρατικών ενισχύσεων ήταν λιγότερα και από ψίχουλα.
Πενήντα εφτά χιλιάδες οχτακόσια ευρώ τον χρόνο που θα έπρεπε να κατευθυνθούν για:
·         Προληπτικό καθαρισμό της δημοτικής βλάστησης
·         Απομάκρυνση των υπολειμμάτων αυτού του καθαρισμού
·         Συμβολή στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία
·         Προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ)
·         Κάλυψη λειτουργικών εξόδων (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού, κλπ)

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η κοροϊδία της κυβέρνησης, που στην επιστολή της προς τους Δήμους συστήνει πως: «Τυχόν αδιάθετα ποσά δύναται να διατεθούν και για την υλοποίηση δράσεων πυροπροστασίας των Δήμων, του επόμενου έτους»!!!

Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε αυτή την κατάφορη κοροϊδία;
·         Όχι απλά κώφευε,
·         Όχι απλά δεν αντέδρασε να διεκδικήσει μεγαλύτερα ποσά
·         Όχι απλά δεν εκταμίευσε ούτε ένα ευρώ επιπλέον, από το «πλούσιο» κατά τα άλλα ταμείο της, αλλά
Όλα αυτά τα χρόνια δεν ξόδεψε ούτε και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα
για την υλοποίηση κάποιων μέτρων προστασίας.
Όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων πέντε ετών, το πενιχρό αυτό ποσό (57.800 ευρώ) που δίνεται κάθε χρόνο από το 2016, συσσωρεύεται χρόνο με το χρόνο για να φτάσει το 2020 να υπάρχουν αδιάθετα 255.633,23 ευρώ.
Όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή ξοδεύτηκαν μόλις 33.367 ευρώ.
Αυτή ήταν η δήθεν “κραυγή αγωνίας” που εξέπεμπε ο κ. Δανιηλίδης και η διοίκησή του αυτά τα χρόνια.
Μπορεί αντισώματα για τον κορονοϊό να μην αναπτύχτηκαν ακόμη, αλλά «αντισώματα ευθυνών» υπάρχουν μπόλικα.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!