H Ένωση Γονέων Ωραιοκάστρου για την επστροφή στις σχολικές αίθουσες


«Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες»

Η ανακοίνωση σήμερα  της Υπουργού Παιδείας  κ. Ν. Κεραμέως για επιστροφή στις σχολικές αίθουσες των Μαθητών–τριών  σε συνδυασμό πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών για όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, μας χαροποίησε  και μας προβλημάτισε ταυτόχρονα.
Το κλείσιμο των σχολείων μας βρήκε απροετοίμαστους, αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με πολλά προβλήματα κυρίως έλλειψης εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Με την καθοδήγηση όμως των εκπαιδευτικών, που πραγματικά μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα χωρίς καμία εξειδικευμένη εκπαίδευση στο μεγαλύτερο μέρος τους,  καταφέραμε όλοι μαζί (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) κάτι πρωτόγνωρο και μοναδικό.
Εν μέσω των μέτρων που διαδεχόταν το ένα το άλλο οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους και προσπάθησαν να ακολουθήσουν τις σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ενισχύοντας τα παιδιά μας, ο καθένας στο μέτρο που μπορούσε δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας και τους ευχαριστούμε θερμά για τις προσπάθειες τους
Οι υπολογιστές και τα tablet σε οικογένειες που τα χρειάζονται δεν έχουν πάει ακόμα παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου και την προτροπή προς τις σχολικές επιτροπές για αγορές ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΦΕΚ 84 13-04-2020)
Η ανακοίνωση του σταδιακού  ανοίγματος των σχολείων θα πρέπει να μας βρει έτοιμους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αν  αξιοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι των σχολικών Επιτροπών και αν ενισχυθούν  αρκετά περισσότερο από τον Δήμο και την Πολιτεία  με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στις σχολικές μονάδες που θα ανοίξουν πρώτες.

Ενδεικτικά προτείνουμε:
  • Ο Δήμος μέσω της Επιτροπής Παιδείας να προβεί σε συνεννόηση με όλους τους Διευθυντές-ντριες σχολικών μονάδων και να καταγράψει όλες τις ελλείψεις τους σε θέματα υγιεινής και να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα τους άμεσα .
  • Ο Δήμος μέσω των σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να μεριμνήσει άμεσα για την προμήθεια  για τοποθέτηση αντισηπτικών εντός όλων των αιθουσών και σε άλλους χώρους όπως γραφεία, εισόδους σχολείων , τουαλέτες και όπου κριθεί απαραίτητο.
  • Εντός των χώρων υγιεινής να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε σαπούνι και καλό θα ήταν να τοποθετηθούν και νέα δοχεία με σαπούνι.
  • Εξίσου χρήσιμη θα ήταν και η τοποθέτηση κατάλληλων δοχείων με σαπούνι και στις εξωτερικές βρύσες.
  • Όσο είναι δυνατό να γίνεται επιτήρηση των μαθητών, ώστε να κρατούν σχετικές αποστάσεις μεταξύ τους κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων και συνεχείς ενημερώσεις τους για τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής ( πλύσιμο χεριών, όχι επαφές χεριών με μάτια, μύτη, στόμα, κτλ).
  • Την προστασία του προσωπικού καθαριότητας  και την ενημέρωση τους από ειδικούς για τρόπο απολύμανσης των χώρων,  ώστε να διασφαλιστεί η προσωπική τους υγεία και η υγεία των μαθητών, καθώς επίσης και την προμήθεια υλικών που ίσως χρειαστούν. (Μάσκες, γάντια, χλωρίνες και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο)
  • Να δοθούν σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό καθαριότητας για τον τρόπο απολύμανσης των χώρων.
  • Ο Δήμος να φροντίσει για την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες όπου κρίνει ότι δεν επαρκεί, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία λειτουργίας, καθώς επίσης και σε προβλήματα που θα δημιουργηθούν από πιθανές απουσίες για λόγους υγείας του προσωπικού καθαριότητας.
  • Την πρόβλεψη για διπλασιασμό του προσωπικού καθαριότητας σε σχολικές μονάδες όπου χρειάζεται για κάλυψη όλων των ωρών λειτουργίας του σχολικού ωραρίου.
  • Οι γονείς να φροντίσουν για την συνεχή ενημέρωση των παιδιών, ώστε να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και μετά το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συμβουλές των εκπαιδευτικών. 
  • Την διασφάλιση της συνέχισης των μαθητικών δρομολογίων του ΟΑΣΘ μέσω του ΚΤΕΛ που ανέλαβε πρόσφατα την μετακίνηση των επιβατών της περιοχής Ωραιοκάστρου  και την ασφαλή από πλευράς υγιεινής μετακίνηση των μαθητών εντός των λεωφορείων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από το σχολείο όπου παρατηρείτε μεγάλος συνωστισμός. (Ακόμα και με τους μισούς μαθητές τα λεωφορεία θα είναι ασφυκτικά γεμάτα).

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα υγιείς χάρη σε όλους αυτούς τους σύγχρονους ήρωες της  καθημερινότητας μας,  γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς,  σώματα ασφαλείας, στους εργαζομένους στη τροφοδοσία τροφίμων , τους εργαζομένους στην καθαριότητα  και γενικά σε όλους αυτούς που δίνουν την μάχη τους για εμάς, όλο αυτό το διάστημα.

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα υγιείς χάρη σε όλους εμάς που τηρήσαμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα της πολιτικής προστασίας και των ειδικών και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε εμείς και τα παιδιά μας, όλες εκείνες τις οδηγίες που δοθούν από τα αρμόδια όργανα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα υγιείς πρώτα για τα παιδιά μας, τους μικρούς  αυτούς ήρωες, που ήρθαν αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη και αιφνίδια απομόνωσή τους από κάθε είδους κοινωνική επαφή καταστέλλοντας την έμφυτη επιθυμία τους για εκτόνωση της ενέργειάς τους μέσα από το παιχνίδι με φίλους και παρέμειναν στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου με όλες τις δυνάμεις της και στο βαθμό που της αναλογεί θα βοηθήσει όσο μπορεί  για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με την συνεργασία γονέων , εκπαιδευτικών , μαθητών και ακολουθώντας πιστά όλες εκείνες τις οδηγίες των Υπουργείων Υγείας και  Παιδείας  καθώς και της Πολιτικής προστασίας.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!