Περιβαλλοντικός Ωραιοκάστρου: Δώρο η καύση απορριμμάτων στο Τιτάν. Συντονιζόμαστε με την Πρωτοβουλία κατά της καύσης για την ανάκληση της απόφασης


Δώρο η καύση απορριμμάτων στο Τιτάν. Συντονιζόμαστε με την Πρωτοβουλία κατά της καύσης για την ανάκληση της απόφασης

Την Παρασκευή 12/6/2020 έγινε γνωστό ότι υπογράφηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τροποποίηση της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της τσιμεντοβιομηχανίας “Τιτάν” ώστε να μπορεί να κάψει απορρίμματα  τύπου rdf/srf στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. Πρόκειται, όπως έχουμε πει, για απορριμματογενή καύσιμα που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό πλαστικά, των οποίων η καύση διοχετεύει στην ατμόσφαιρα φουράνια,  βαρεά μέταλλα και κυρίως διοξίνες, και υδράργυρο, που σαν μη βιοδιασπώμενες ουσίες λειτουργούν αθροιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να αγνοήσει τους κατοίκους, όπως αυτοί εκφράστηκαν από τους 128 Συλλόγους που κινητοποιήθηκαν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδείξει την περιβαλλοντική της αναλγησία και την προσήλωσή της στην προώθηση του σχεδίου αποδόμησης κάθε ορθολογικού σχεδίου που περιλαμβάνει τις έννοιες του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοκρατικών διαδικασιών. Έτσι έκανε πρόσφατα σε εθνικό επίπεδο με το “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο, έτσι έκανε στην περιοχή μας με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα που παρέδωσε στην πανδημία των ΣΔΙΤ. Για κάποιους, λοιπόν, η κοινωνία δεν γέρνει αρκετά τη ζυγαριά.

Για τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου, σαν μέλος της Πρωτοβουλίας κατά της  καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, τώρα ξεκινά ένας ουσιαστικός αγώνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας  που στόχο έχει την ανάκληση της απόφασης  και την δικαίωση του αγώνα μας.

Σαν Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος ζητούμε από όλους τους φορείς την άμεση κινητοποίησή τους. Είμαστε στην διάθεση όλων των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ωραιοκάστρου και των αρχηγών τους για ενημέρωση για τις  κινήσεις - δράσεις  που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Πρωτοβουλία κατά της καύσης απορριμμάτων  στο ΤΙΤΑΝ  Ευκαρπίας και επίσης για ακόμη μια φορά ζητούμε από τους συλλόγους και φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την Πρωτοβουλία.



Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου κ Γιώργος Χατζηγεωργίου, ανέφερε:

"Είναι μια απόφαση που ουσιαστικά  δείχνει ότι το ΥΠΕΝ δεν πήρε υπόψη τις θέσεις  της τοπικής κοινωνίας. Είναι μία απόφαση που ουσιαστικά πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Και μόνο την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ να διαβάσει κάποιος θα καταλάβει πολλά. Ασάφειες, που δεν αρμόζουν σε αυτούς που αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο. Αναφέρουν πχ για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα (βλέπε πετ κοκ) ενώ η μελέτη που κατέθεσε η ίδια η εταιρεία μιλά για χρήση μεγάλου ποσοστού.. Μιλούν για άλλες χώρες και αναφέρουν ότι η αξιοποίηση γίνεται στο κέντρο πρωτευουσών (όπως η Κοπενχάγη, το Παρίσι). Να θεωρήσουμε ότι δεν γνωρίζουν ότι εκεί τα εργοστάσια είναι για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού που θα αποδοθούν στους πολίτες με διαφορετική τεχνική καύσης και δεν είναι καύση που γίνεται σε τσιμεντοβιομηχανίες;  Αναφέρονται ότι προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των υπολειμμάτων από το 2015. Μα γίνεται στη χώρα μας διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση για να έχουμε και υπολείμματα; Για ποια ορθή διαχείριση; Να μην συζητήσουμε το πιο τραγικό ότι αναφέρουν ότι η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης! Τυχαίο;
Όπως και να έχει, για όλους τους συλλόγους που στηρίζουν την Πρωτοβουλία κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την οριστική ανάκληση της απόφασης και την δικαίωση μας.   
Καλούμε για ακόμη μια φορά τους συλλόγους και φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου, να μην μένουν αμέτοχοι αλλά να πλαισιώσουν και να στηρίξουν τις δράσεις της Πρωτοβουλίας κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, μέχρι την ανάκληση της απόφασης."


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!