Δήμος Ωραιοκάστρου: Ξέρουμε τι αέρα αναπνέουμε, αναπνέουμε "έξυπνα"



Ξέρουμε τι αέρα αναπνέουμε, αναπνέουμε "έξυπνα"

Πρωτοπορεί ο δήμος Ωραιοκάστρου, μεριμνώντας για την καλή ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής. Με έναρξη την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2020, η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου και οι κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του αέρα σε τρία κομβικά σημεία με την βοήθεια έξυπνων αισθητήρων και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Ο δήμος Ωραιοκάστρου, θέλοντας να ελέγξει την ποιότητα του αέρα και να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών, σε συνεργασία με τη DRAXIS, μια ελληνική εταιρεία περιβαλλοντικής πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τοποθέτησε και έθεσε σε λειτουργία τρεις έξυπνους αισθητήρες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα για την έγκαιρη ενημέρωση της δημοτικής αρχής και των πολιτών.
Οι αισθητήρες, ευγενική χορηγία της DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε., εγκαταστάθηκαν στο κτίριο του δήμου, στο κτίριο της παλιάς δημοτικής κοινότητας Μυγδονίας στην περιοχή της Λητής και στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεσαίου. Έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και για τους επόμενους πέντε μήνες θα μετρούν πιλοτικά τους εξής ρύπους που θεωρούνται οι πιο επιβλαβείς για την ανθρώπινη ρύπανση:

·         Αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10, ΡΜ2.5), εκπέμπονται π.χ. από αυτοκίνητα, την κεντρική θέρμανση, βιομηχανικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες. Μπορεί να προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.
·         Όζον (Ο3), εκπέμπεται από την βλάστηση, αλλά εμφανίζεται και ως δευτερογενής ρύπος π.χ. από τις εκπομπές των αυτοκινήτων. Σε πολύ υψηλές και μακροχρόνιες συγκεντρώσεις είναι τοξικό για τον άνθρωπο.
·         Διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), εκπέμπεται π.χ. από αυτοκίνητα και βιομηχανίες. Έχει έντονη οσμή και είναι υπεύθυνο για την αιθαλομίχλη.
·         Μονοξείδιο του άνθρακα (CO), εκπέμπεται π.χ. από αυτοκίνητα, καμινάδες και θερμάστρες που χρησιμοποιούν ξύλο ως καύσιμη ύλη. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ζάλη, και να προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.
Οι μετρήσεις θα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στο χάρτη της εφαρμογής Envi4All και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
«Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλισης της καλής υγείας των πολιτών και εφαρμόζουμε στοχευμένες πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη χρήση των έξυπνων αισθητήρων θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και σε περίπτωση που τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρουσιάζονται αυξημένα θα ενημερώνουμε άμεσα τους πολίτες και θα λαμβάνουμε μέτρα», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Τι είναι το Envi4All
Το Envi4All είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα που παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες κάνοντας χρήση ανοιχτών δεδομένων, δεδομένων που παράγονται από τους χρήστες, και  προγνωστικών μοντέλων. Η πρωτοπορία του Envi4All έγκειται, όχι μόνο στην προσωποποιημένη προσέγγισή του για ομάδες πληθυσμού με διαφορετικές ανάγκες, αλλά και στο γεγονός ότι παρέχει αξιόπιστη πρόγνωση της ποιότητας του αέρα με την εφαρμογή μοντέλων χαμηλής κατανάλωσης υπολογιστικών πόρων. Το Envi4Allείναι διαθέσιμο τόσο ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, όσο και μέσω της ιστοσελίδας http://envi4all.com. Οι αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στο Δήμο Ωραιοκάστρου εντάσσονται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Sympnia (Τ1ΕΔΚ-05515), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, συντονιστής του οποίου είναι η DRAXIS και τεχνικός συνεργάτης η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!