Γόνιμη και η 6η μέρα της εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο!

Γόνιμη και η 6η μέρα της εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο!

Επαφές με φορείς και πολίτες για αλληλο-ενημέρωση και συζήτηση.

Μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας των Πράσινων, συνεχίστηκε και σήμερα η επικοινωνία μας με στελέχη και μέλη των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Η πρώτη μας συνάντηση ήταν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Μπούρη και την κα Αγγελική Κωνσταντινίδου, μέλος του Δ.Σ. & Αντιπροέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου. Αναλύσαμε τις απόψεις μας κατά των εξορύξεων αλλά και τις γενικότερες προτάσεις μας για την Ήπειρο. Βασική θέση τους είναι, ότι με τις εξορύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν, θίγεται σημαντικά η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και αυτό θα πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία που στηρίζεται και έχει επενδύσει στον τουρισμό, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Πρέβεζας.

Όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ ο εναλλακτικός τουρισμός, γιατί διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους. Επίσης, υπάρχει σημαντική ευθύνη των κυβερνήσεων που ακόμη δεν έχει σύνδεση η Πρέβεζα με την Ιόνια οδό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικά την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να βρεθεί τρόπος ώστε η διακίνηση της τοπικής παραγωγής να γίνεται από την Πρέβεζα και όχι από την Αθήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει τοπική συμμετοχή και να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά να μη αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας στα θέματα αυτά και την αμοιβαία ενημέρωση.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας. Ο κ. Κατσίμπρας υπεραμύνθηκε της θέσης, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Πρέβεζας, όπως τα κάστρα και η Νικόπολη, η όποια πρέπει να ενταχθεί -άμεσα- στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, αφού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση καταγεγραμμένες αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η ρύπανση του Αμβρακικού από τις κτηνοτροφικές μονάδες που μολύνουν τον ποταμό Λούρο και κατόπιν τη θάλασσα και πρέπει να παρθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση της.

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξορύξεις για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και μια ημερίδα που προγραμματίζεται, όπου θα κληθούν να κατατεθούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε ότι από την εξορυκτική εταιρεία του είπαν πως οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Για τις ΑΠΕ είπε ότι πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον. Μας ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αποχέτευση των οικισμών κάτω από 2500 κατοίκους.

Στην Πάργα έγινε συζήτηση με ενεργούς πολίτες και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Συμφωνούν στις θέσεις μας κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και γενικότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι όλη η Ήπειρος είναι "γαζωμένη" με ανεμογεννήτριες όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης θεωρούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διότι ήδη έχουν δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις για τέτοια χρήση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Πιτσαρός, δήλωσε ότι είναι σαφέστατα ενάντια στις εξορύξεις, ότι συμφωνεί μαζί μας αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι το κίνημα έχει μετακινηθεί και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Γιάννενα και η συζήτηση στις ανεμογεννήτριες. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πάργας, κ. Τάσος Παπανικολάου, με ενασχόληση στην εκπαίδευση δυτών, μας είπε ότι οι πίνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και ότι παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ μετά τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ θα μπορούν και οι Ιταλοί πλέον να ψαρεύουν την κόκκινη γαρίδα.

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς μας δέχθηκε εγκάρδια και τον ενημερώσαμε αναλυτικά για τις θέσεις των Πράσινων, τόσο κατά των εξορύξεων, για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και για άλλα θέματα. Παρακολουθεί, όπως μας δήλωσε, την εξέλιξη των αγώνων στα οικολογικά ζητήματα και ενδιαφέρεται να μείνει αλώβητος ο τουρισμός και οι παραγωγικές δραστηριότητες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!