7η μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των Εξορύξεων στην Ήπειρο. Επίσκεψη στην ιστορική και όμορφη Ζίτσα



7η μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των Εξορύξεων στην Ήπειρο

Επίσκεψη στην ιστορική και όμορφη Ζίτσα


Το πρωί η αντιπροσωπεία των Πράσινων έφτασε στη Ζίτσα και επισκέφτηκε το οινοποιείο Γκλίναβος όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής των περίφημων κρασιών ΠΟΠ Ζίτσας. Οι Πράσινοι μίλησαν με τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Οι εξορύξεις μπορεί να φέρνουν κέρδη στις πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρείες αλλά, όπως έχει αποδείξει η παγκόσμια εμπειρία, ακόμα και από τν περιοχή της Μπασιλικάτα στη γειτονική μας Ιταλία, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην παραγωγή πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Θα είναι πλέον απίθανο να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα προϊόντων όταν δίπλα στην παραγωγή τους θα υπάρχει τόση ρύπανση του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Εκτός αυτού οι εξορυκτικές δραστηριότητες ρυπαίνουν τη θάλασσα και τις ακτές, αποτρέπουν τον τουρισμό, μειώνουν την αξία των ακινήτων και οδηγούν σε νέα εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Με λίγα λόγια θα είναι η ταφόπλακα της τοπικής οικονομίας της Ηπείρου που σήμερα βασίζεται και ελπίζει ακριβώς σε αυτόν τον φυσικό πλούτο για να έχει προοπτικές βιώσιμης ευημερίας.

Κατόπιν, η αντιπροσωπεία των Πράσινων είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους αντιδημάρχους Φώτη Ράρρα και Κατερίνα Μπαλάφα. Η συζήτηση και η αλληλοενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γύρω από τα ζητήματα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, της διαχείρισης των αποβλήτων, της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη προστασία των οικοσυστημάτων και γενικότερα για τις προοπτικές της περιοχής.

Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι μας ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που κάνουν στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων όπως για την πρόταση χρηματοδότησης που έχουν καταθέσει στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου και όσο και για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το κόστος διαχείρισης του οποίου ζητούν να αναλάβει για ένα διάστημα η Περιφέρεια. Ζητούν επίσης τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού. Για τις ήδη εγκατεστημένες ΑΠΕ στο Δήμο, ζητούν την αύξηση του ανταποδοτικού ποσού. Όσον αφορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά «Ως Δημοτική Αρχή είπαμε ένα μεγάλο "ναι" στις έρευνες και λέμε ένα μεγάλο "όχι" στις εξορύξεις, υπό τις παρούσες συνθήκες».

Από τη μεριά μας οι Πράσινοι ενημερώσαμε για τον σκοπό της εκστρατείας μας και για τις επιπτώσεις των εξορύξεων, οι οποίες διαταράσσουν τα πάντα: τον αέρα, το έδαφος, τη φύση, τα ζώα και την ανθρώπινη υγεία. Αλλάζουν τελείως το τοπίο, αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν τους οικοτόπους. Οι διαρροές είναι πολύ συχνές και αναμενόμενες και ρυπαίνουν διαρκώς τον αέρα και τους υπόγειους υδροφορείς. Σε όλον τον κόσμο η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει συνδεθεί με την αύξηση των αναπνευστικών νόσων και με κρίσεις άσθματος στα παιδιά. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται ούτε η ποιοτική τοπική παραγωγή, ούτε η τοπική οικονομία, ούτε να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να ευημερήσουν.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!