Το Διοικητήριο αποκαλύπτει και παρουσιάζει στους Θεσσαλονικείς την ιστορία του!

Το επιβλητικό νέο Διοικητήριο Θεσσαλονίκη, στα τέλη του 19ου αιώνα, σε γιορτή, πιθανόν την ημέρα των εγκαινίων του. Τους χώρους του κτιρίου έχουν κατακλύσει εκατοντάδες κάτοικοι.
Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

Το Διοικητήριο αποκαλύπτει και παρουσιάζει στους Θεσσαλονικείς την ιστορία του! Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 και ώρα 19.00 μ.μ., ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καραόγλου, θα εγκαινιάσει στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ το Κέντρο (Εκθεσιακός Χώρος) Ιστορικής Τεκμηρίωσης Διοικητηρίου.
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτίριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει ειδικό εκθεσιακό χώρο (μόνιμη έκθεση) όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτιρίου.
Το κτίριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν  χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.
Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές θα αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του. Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του κτιρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων εκπαίδευσης.
Μέσω της ανάδειξης της ιστορίας του Διοικητηρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, έχει θέσει ως σκοπό την καθιέρωση του εμβληματικού κτιρίου του ΥΜΑΘ σε σημείο τουριστικής αναφοράς και σε δεύτερο στάδιο τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας όπου θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτιρίου.
Ο θεσμός των Κέντρων Ιστορικής Τεκμηρίωσης Κτιρίων ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε: "Από τα πρώτα χρόνια της θητείας μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και με την αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012, διαπίστωσα την άγνοια από μέρους των συμπολιτών μας των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο κτίριο του Διοικητηρίου.
Θεωρώ καθήκον μου να αναδείξω την ιστορικότητα του κτιρίου, στο οποίο ασκώ το λειτούργημα του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Με τη μόνιμη έκθεση που θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, το Διοικητήριο θα υποδέχεται τους επισκέπτες και θα αποκαλύπτει την ιστορία του". 


Ζωγραφική αναπαράσταση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον αρχιστράτηγο των οθωμανικών στρατευμάτων Tahsin πασά στο Διοικητήριο, τη νύχτα 26ης προς 27η Οκτωβρίου 1912. Δεξιά διακρίνονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού στρατηγείου, Ι. Μεταξάς και Β. Δούσμανης και αριστερά ο στρατηγός Chefik πασάς με τον ανώτερο υπάλληλο του βιλαετίου, Καραμπιπέρη. Υδατογραφία του Κενάν Μεσσαρέ, γιου και υπασπιστή του Ταχσίν πασά, ο οποίος έζησε τα γεγονότα.
Συλλογή Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Η νέα πλατεία, “τα Μάρμαρα” όπως την ονόμασαν οι Θεσσαλονικείς. Η πλατεία με τα μάρμαρα χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά από τις Αρχές της πόλης για επίσημες εκδηλώσεις και τελετές.
Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Ο στρατιωτικός αρχηγός του Κινήματος Εθνικής Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης, έφιππος, στον αυλόγυρο του Διοικητηρίου το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1916.
Συλλογή Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η ευρύτερη περιοχή του Διοικητηρίου αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Το Νέο Σχέδιο Πόλεως προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας πλατείας μπροστά από το Διοικητήριο.
Συλλογή Κωνσταντίνου Νίγδελη.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!